smeće stoji

[FOTO/VIDEO] Štrajk radnika Čistoće: HDZ poziva na 'smirivanje strasti', a DP krivicu svaljuje na gradske vlasti

23.01.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Radnici zagrebačke Čistoće od jutros su u štrajku solidarnosti s trojicom kolega koji su dobili otkaz, zbog čega je zagrebački HDZ pozvao na dijalog i smirivanje strasti, a Domovinski pokret ističe da komunalci daju sve od sebe u kaotičnoj situaciji koju je stvorila vlast u Zagrebu

Štrajk nekoliko stotina radnika Čistoće koji je počeo jutros uoči preuzimanja prve smjene, i dalje traje, a radnici, koji kažu da su se okupili spontano, i dalje su u prostorijama Čistoće.

“Ovo je nota upozorenja od svih djelatnika Čistoće i cjelokupne mase. Tražimo da se na posao vrate trojica ljudi koji su dobili izvanredne otkaze”, rekao je Hini radnik Čistoće koji je želio ostati anoniman.

Naglašava da štrajk, zbog kojeg jutros na teren nije izašao niti jedan kamion Čistoće, a vjerojatno neće niti u drugoj smjeni, nije pitanje pojedinca, već da se on dogodio spontano, i da je “stvar mase”.

  • +5
Štrajk radnika Čistoće Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

“Trenutno će nas biti, uz one koji nisu jutros izašli na teren, preko 500, 600”, rekao je, istaknuvši da će se njihov prosvjed i štrajk jedino moći prekinuti odluka Uprave Holdinga da se trojicu njihovih kolega vrati na posao.

Na pitanje do kada radnici planiraju ostati u prostorijama Čistoće i štrajkati, radnik Čistoće je rekao kako “ni sam ne zna”, odnosno da će se sve dogovoriti kao masa, pa je moguće i da ostanu dočekati i radnike iz treće smjene. No, nada se da će u dijalogu s Upravom Zagrebačkog Holdinga uspjeti riješiti situaciju.

Iz Zagrebačkog holdinga se još uvijek se nisu oglasili o štrajku i zahtjevima radnika, no Uprava je održala sastanak sa predstavnicima sindikata unutar Čistoće.

HDZ kritizira model prikupljanja otpada, poziva na smirivanje strasti

Iz zagrebačkog HDZ-a reagirali su, kritizirajući zagrebački model prikupljanja otpada i upozorili na nedostatnu infrastrukturu. Kažu i da radnici, čiji su otkazi bili okidač za današnji štrajk, nisu napravili ništa protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima.

“Po našim informacijama, radnici koji su dobili otkaz nisu ništa napravili protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima. Nadamo se da će se isto i dokazati smirivanjem strasti i proučavanjem svih relevantnih činjenica. Radnici nisu mogli prići kontejneru koji je bio zatrpan te su morali raščistiti put”, priopćeno je iz HDZ-a.

Pozvali su na socijalni dijalog i smirivanje strast te upozorili na problem pretrpanosti kontejnera, zašto je, smatraju, 'kriv sustav penaliziranja odvoza miješanog otpada, dok u isto vrijeme nije stvorena infrastruktura za odvojeni otpad'.

I Domovinski pokret podržao radnike Čistoće

Iz Domovinskog pokreta podržali su radnike Čistoće. Tvrde da ne postoji procedura za odvoz i zbrinjavanje otpada, te ističu da to nije krivica djelatnika Čistoće, nego gradske vlasti.

''Stoga upravo gradska vlast treba snositi odgovornost, a ne radnici koji, vjerujemo, daju sve od sebe u ovoj kaotičnoj situaciji koju je stvorila platforma 'Možemo'', istaknuo je u priopćenju predsjednik te stranke i potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel.

Prosvjed radnika Čistoće u Zagrebu zbog izvanrednog otkaza trojici radnika. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

U međuvremenu su u javnosti istupili radnici Čistoće, koji su zbog miješanja različitih frakcija otpada prilikom odvoza dobili izvanredni otkaz. Ta je videosnimka objavljena u javnosti, a na njoj se vidi da radnici u isti kamion prazne različite kontejnere. 

Jedan od njih medijima je ispričao kako nisu pomiješali otpad, već su isključivo prikupljali plastiku. Dodaje i da su u spremnike biootpada i miješanog komunalnog otpada, koji su u tom trenutku bile prazne, samo skupili plastiku koja se nalazila oko kontejnera, kako bi je lakše ispraznili.