satelit khayyam

[FOTO/VIDEO] Rusija lansirala iranski satelit u svemir, Zapad upozorava da će služiti nadzoru vojnih ciljeva u Ukrajini

09.08.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Ruska raketa koja na sebi nosi iranski satelit uspješno je u utorak lansirana u svemir, javlja Reuters i podsjeća da Moskva i Teheran, suočeni sa zapadnim sankcijama, jačaju svoje odnose

Satelit za daljinsko istraživanje "Khayyam" lansiran je uz pomoć ruske rakete Sojuz s kozmodroma Bajkonur u južnom Kazahstanu, u šest sati ujutro po GMT-u, objavila je na YouTubeu ruska svemirska agencija Roscosmos.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Roscosmos

Teheran odbacuje optužbe da bi satelit mogao poslužiti Rusiji za "poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima" u Ukrajini i tvrdi da će "od prvog dana" imati potpunu kontrolu nad svojim satelitom.

List Washington Post je objavio prošli tjedan da su američki dužnosnici zabrinuti zbog svemirske suradnje između Rusije i Irana te da strahuju da će satelit ne samo pomoći Rusiji u Ukrajini, već će Iranu pružiti i "sposobnosti bez presedana" za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na Bliskom istoku.

Iran kaže da je satelit namijenjen za znanstvena istraživanja, uključujući praćenje radijacije i okoliša u poljoprivredne svrhe i da nijedna druga zemlja neće imati pristup informacijama koje prikupi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u srpnju Iran. Bio je to njegov prvi inozemni posjet izvan bivšeg SSSR-a od pokretanja vojne ofenzive u Ukrajini.

Rusija lansirala iranski satelit u svemir Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Yuri KADOBNOV

Na susretu s iranskim vrhovnim vođom, ajatolah Ali Hamnei je Putinu rekao da Teheran i Moskva moraju ostati budni kako ne bi nasjeli na "prevaru Zapada".

Iran je uspješno poslao svoj prvi vojni satelit u orbitu u travnju 2020., nakon čega je uslijedilo lansiranje vojnog izviđačkog satelita Nour-2 u ožujku 2022. godine.

Moskva je prošle godine demantirala izvješće američkih medija da Rusija Iranu namjerava isporučiti napredni satelitski sustav koji će uvelike poboljšati njegove špijunske sposobnosti.

Zapadne vlade brinu da sustavi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje su zamjenjive onima koje se koriste u balističkim projektilima koji mogu isporučiti nuklearnu bojevu glavu. Iran inzistira na tome da njegov svemirski program ima samo civilne i obrambene svrhe.

  • +12
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV