PODRUČJE KRASA

[FOTO/VIDEO] Požar kakav Slovenija ne pamti: Evakuirana sela, u pomoć stigli hrvatski vatrogasci i jedan kanader

20.07.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Požar koji je buknuo u srijedu se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka u kojima sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera

Više od tisuću slovenskih vatrogasaca bori se s novim požarom koji se u srijedu na područje Krasa prenio iz Italije i u tijeku je i evakuacija stanovništva iz nekoliko zaselaka, a na teren su došli i ministar obrane Marjan Šarec te zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan, javljaju slovenski mediji. Najavljen je i dolazak slovenskog premijera Roberta Goloba te Janeza Lenarčiča, europskog povjerenika za upravljanje krizama.

Požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka u kojemu sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera.

Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova vas gdje se provodi evakuacija stanovništva, objavio je popodne regionalni štab civilne zaštite pokrajine Primorska.

Najteža je situacija u općini Doberdob koja leži tik uz slovensko-talijansku granicu, javljaju mediji.

U pomoć talijanskim kolegama stižu i hrvatski vatrogasci pa je tako danas u popodnevnim satima iz postrojbi Umaga, Poreča, Pule i Pazina upućeno devet vatrogasaca sa čestiri autocisterne, a koje predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Serđo Šilić.

  • +9
Veliki požar u Sloveniji Izvor: Cropix / Autor: Crt Piksi

'Vatrogastvo ne poznaje granice pa je tako i pomoć kolegama susjednih zemalja neupitna. Danas im šaljemo pomoć u vidu ljudstva i tehnike i nadamo se kako će ova vatrena stihija uskoro biti savladana', kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te dodao i kako su dva vatrogasca iz Umaga s jednim vozilom upućeni i na ispomoć slovenskim kolegama.

MORH je izvijestio da je u pomoć poslan i jedan kanader.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je na gašenje požara u Sloveniju, temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

“Uputili smo Canadair u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom. Vjerujem da će naš protupožarni avion pomoći da se zaštite kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije“ poručio je u priopćenju ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku angažmana u Sloveniji, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s tim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. Tom se odlukom odobrava prelazak granice RH Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.