protuzračna obrana

[FOTO/VIDEO] Pogledajte zašto Zelenski toliko žudi za talijansko-francuskim visokopreciznim sustavom SAMP-T

03.11.2022 u 06:28

Bionic
Reading

Italija planira s Francuskom donirati Ukrajini protuzračne raketne sustave SAMP-T, s time da bi Rim ustupio radare, a Pariz lansere za taj sustav. Riječ je o malobrojnim sustavima – 10 ih je u službi u Francuskoj, a još pet u Italiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još ranije pozvao je Italiju i Francusku da njegovoj zemlji doniraju SAMP-T, a tportal donosi više o tom sustavu

SAMP-T bi mogao ući u šesti paket vojne pomoći Ukrajini koji talijanska vlada treba odobriti sredinom studenog. Prema pisanju rimske La Repubblice, sustavi SAMP-T su malobrojni u Italiji pa je Rim obećao poslati u pomoć i zastarjele talijanske protuzračne sustave Aspide jer još uvijek mogu obarati zrakoplove i bespilotne letjelice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je pozvao Rim i Pariz da što prije osiguraju autonomni samohodni sustav SAMP-T jer ga smatra prijeko potrebnim u borbi s ruskim agresorom.

'Bez adekvatne protuzračne obrane ne možemo osigurati da se naši ljudi vrate iz izbjeglištva, a njihova djeca krenu u školu. Vrlo malo zemalja proizvodi protuzračne sustave. Italija, s Francuskom, proizvodi sustav SAMP-T, a mi ih trebamo', rekao je Zelenski.

SAMP-T je sustav dizajniran za pružanje zračne zaštite za mehanizirane postrojbe, kao i zračnu zaštitu za važne stacionirane objekte od masovnog napada širokog spektra. Francuske zračne snage ovaj sustav srednjeg dometa koriste za zaštitu zračnih baza. Sustav može napadati neprijateljske zrakoplove, ali i razne projektile, uključujući one krstareće i proturadijacijske. Nadalje, SAMP-T je pokazao i svoju sposobnost protiv taktičkih balističkih projektila.

SAMP-T uključuje višenamjenski radar Thompson-CSF Arabel, jedinicu za upravljanje paljbom u kojoj se nalaze sustavi koji obrađuju sve informacije o stanju u zraku u realnom vremenu, rakete Aster-30 i kamion Astra/Iveco 8x8 ili Renault Kerrax 8x8 s lansirnim modulima za osam projektila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dung Tran Blog

Raketa Aster-30 teška je 510 kilograma, a bojna glava teži 20 kilograma dok maksimalna brzina leta iznosi do 1400 metara u sekundi. Ove karakteristike omogućuju sustavu SAMP-T uništavanje neprijateljskih zrakoplova u dometu od tri do 100 kilometara i balističkih projektila u dometu od tri do 25 kilometara na visini do 25 kilometara. Svih osam projektila Aster-30 mogu se ispaliti u jednom plotunu za samo 10 sekundi.

Integracija u NATO-vu koordiniranu mrežu

Riječ je o dvostupanjskom projektilu u kojem pojačivač usmjerava projektil na cilj, a odvaja se nekoliko sekundi nakon lansiranja. Projektil se navodi pomoću osvježenih podataka o cilju koje prenosi višenamjenski radar, a tijekom samonavođenja projektil je vođen svojom elektromagnetski aktivnom tražilicom, izvorno razvijenom za rušenje krstarećih projektila. Aster-30 se lansira vertikalno, što osigurava napad u promjeru od 360 stupnjeva. Prema navodima proizvođača, u više od 70 posto probnih gađanja uspio je pogoditi cilj.

SAMP-T se može prilagoditi za rad s različitim radarima velikog dometa. Domet detekcije je 300 do 400 kilometara u slučaju korištenja radara velikog dometa Thales GM400, s time da se lansirno vozilo može nalaziti do 25 kilometara od radarskog vozila. Inače, sustav koristi komunikacijsku arhitekturu Link 16 usklađenu s NATO-om, a prate ga dva kamiona s hidrauličnim dizalicama i prikolicama s rezervnim projektilima za ponovno punjenje.

Sustav može raditi u samostalnom načinu rada ili se integrirati u koordiniranu mrežu. Ove sustave protuzračne obrane može koordinirati NATO-va zapovjedna i kontrolna struktura. To omogućuje kombiniranje radara, kao i protuzračne obrane i protubalističkih sredstava različitih zemalja u jedinstvenu mrežu.