sve veći očaj

[FOTO/VIDEO] Kaos kod aerodroma u Kabulu: Talibani upucali Nijemca koji se pokušao probiti do zračne luke

20.08.2021 u 17:16

Bionic
Reading

Tisuće Afganistanaca koji se nadaju evakuaciji čekaju ispred aerodroma u Kabulu, a kaos je iz sata u sat sve veći, javljaju dopisnici svjetskih medija iz Afganistana

Građani, javlja BBC, mašu svojim stranima putovnicama u nadi da će ih strani vojnici na aerodromu primijetiti i dati im zeleno svjetlo za prolaz. Mnogi od njih dobili su mailove od stranih ambasada da dođu na aerodrom no od gomile se ne mogu probiti do ulaza.

Gomila ljudi se sjatila na aerodrom, a oni koji nemaju strane putovnice, dižu u zrak potvrde da su radili za strane institucije, europske i američke, zbog čega se sad boje za život. Vojnici povremeno pucaju u zrak kako bi rastjerali gomilu. Tisuće se još uvijek nadaju da će napustiti zemlju.

CNN-ova dopisnica iz Kabula Clarissa Ward, koja se nalazi kod aerodroma u Kabulu, javlja da tisuće Afganistanaca stoje na suncu i visokim temperaturama kod zračne luke.

Dopisnica CNN-a na aerodromu je srela ljude koji tamo već čekaju dva dana pokušavajući doći na red za evakuaciju. I oni koji čekaju ne mogu biti mirni, opasnosti je puno – od nasilnih talibanskih snaga do povremenih stampeda koja nastaju.

Na društvenim mrežama sve je više snimki očajnih Afganistanaca koji svoju djecu i bebe predaju vojnicima preko žičane ograde.

Upucan njemački državljanin koji se pokušavao probiti do aerodroma

U Kabulu je upucan civil iz Njemačke koji je pokušavao doći do zračne luke. Prema riječima glasnogovornice njemačke vlade, on će uskoro biti evakuiran i pruža mu se liječnička pomoć: 'Pruža mu se medicinska skrb, nije u životnoj opasnosti', poručila je

Njemačko veleposlanstvo upozorilo je na kaos sve koji se pokušavaju ukrcati na neki od letova. Jednako tako upozoravaju na moguće oružane incidente.

Afganistanci koji su radili za strance postaju očajni

SAD su do sada, prema službenim brojkama evakuirale oko 9 tisuća osoba iz Afganistana, no nemaju brojku koliko je točno američkih državljana evakuirano i koliko ih još ima u zemlji.

O očaju za evakuaciju svjedoči i bivši afganistanski prevoditelj, koji je nekoliko godina radio s američkim trupama u Afganistanu. Za CNN je rekao da je njegova obitelj zaglavila u Afganistanu i da ne mogu dobiti pomoć unatoč tome što su sada američki državljani.

Prevoditelj je rekao da je s američkim vojnicima radio kroz mnoge situacije opasne po život. 'E sad, mislite li da ja ovo zaslužujem? Zaslužuje li moja obitelj proći kroz takvu situaciju? Je li to nagrada koju dobivam? Je li to ono što je američki moral? Shvaćam ovo vrlo, vrlo osobno', rekao je.

Njegova je obitelj u četvrtak došla na aerodrom i provela je osam sati pokušavajući doći na red za evakuaciju, no bili su neuspješni. 'Ovo nije način za evakuaciju Amerikanaca ili američkih saveznika. Svijet nas promatra. Pljujemo u vlastita lica. Oni su Amerikanci. Ja sam Amerikanac. To je moja obitelj', dodao je. 'Doveo sam u opasnost 20 i više članova obitelji. Nemam lica da im kažem da radimo na tome da vas spasimo.'

  • +17
Tisuće pokušavaju otići iz Kabula Izvor: Profimedia / Autor: Shakib RAHMANI / AFP / Profimedia

Afganistanac koji je radio kao prevoditelj za britanske snage rekao je za BBC kako očekuje da će biti ubijen nakon što je odbijen njegov zahtjev za preseljenjem u Veliku Britaniju.

Muškarac i njegova supruga s invaliditetom sklonili su se u četvrtak navečer kod susjeda u Kabulu nakon što ga je susjed probudio u 3:00 ujutro rekavši da su talibani u susjedstvu. Pobjegao je preko stražnjeg zida i pobjegao u kuću drugog rođaka, ostavljajući svoju ženu iza sebe.

Taj je čovjek rekao da se smatrao podobnim za preseljenje u Veliku Britaniju u prosincu 2020., no nakon što su obrađeni svi papiri, u petak je primio pismo odbijenice. Za BBC je rekao da on i njegova žena žive u strahu za svoje živote. 'Znam da ću biti ubijen. Nema drugog načina. Zaista sam očajan', rekao je.

Nizozemski šef diplomacije: Ne znamo u kojim se avionima evakuiraju strani državljani

O kaosu na aerodromu svjedoči i izjava nizozemskog ministra vanjskih poslova, koji je kazao da strane vlade ne znaju u kojim avionima se nalaze njihovi evakuirani građani.

'Zbog kaosa u zračnoj luci, u ovom trenutku nemamo jasnu sliku o tome u kojem zrakoplovu se nalaze naši ljudi, niti o građanima drugih europskih zemalja ili saveznicima u NATO -u, ili o afganistanskom osoblju - nema nijedne zemlje', kaže Sigrid Kaag.

'Znamo da je u ovom trenutku više od 700 nizozemskih državljana još uvijek u Afganistanu ... i moramo ih vratiti', poručio je. Većina nizozemskog diplomatskog osoblja evakuirana je u nedjelju, ali veleposlanik i mali zamjenski tim vratili su se u Kabul dva dana kasnije kako bi nadgledali evakuaciju.