razmotrit će odnose s talibanima

Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarat će o evakuacijama iz Afganistana: 'Kolaps je bio brz i iznenadan'

20.08.2021 u 09:15

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarat će u petak o evakuaciji iz Afganistana i razmotriti buduće odnose s talibanima dok zapadne zemlje još uvijek ne mogu doći k sebi zbog brzine kojom su talibani osvojili vlast

Ministri će održati videokonferenciju na kojoj će razgovarati o evakuacijama koje su u tijeku iz Afganistana te kako se nositi s daljnjim napredovanjem talibana u preuzimanju vlasti u toj zemlji.

NATO je već ranije obećao nastaviti potporu afganistanskom narodu unatoč svom vojnom povlačenju, no nije jasno kako će to biti moguće napraviti s obzirom da talibani preuzimaju kontrolu nad državnim institucijama.

NATO mora odgovoriti na teška pitanja, kazao je ranije ovog tjedna glavni tajnik Jens Stoltenberg. "Unatoč našim značajnim ulaganjima i žrtvovanju u posljednja dva desetljeća, kolaps je bio brz i iznenadan", kazao je.

Radikalna islamistička skupina munjevito je preuzela kontrolu nad Afganistanom u trenutku povlačenja snaga NATO-a iz zemlje, zadavši velik udarac vojnim i demokratskim ciljevima misije NATO-a, koja je dva desetljeća bila prisutna u toj zemlji.

  • +2
Kaos u Kabulu Izvor: Profimedia / Autor: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

NATO će zadržati civilno prisustvo od oko 800 ljudi, uključujući i mnoge Afganistance, no neće više imati niti jednog vojnika na terenu, rekao je u utorak Stoltenberg. 

Članice Saveza, uključujući SAD, Britaniju i Tursku, još vijek imaju vojnike na terenu, uglavnom u zaštiti kabulske zračne luke i koordiniranju evakuacijskih letova.

Talibani su svrgnuti s vlasti 2001. na početku misije NATO-a, predvođene SAD-om, koja je stajala bilijune dolara i tisuće izgubljenih života.