antikorupcijsko vijeće

Balenović: Bajić je kriv za prodaju Ine, trebao bi odgovarati za veleizdaju

21.02.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora radi rasvjetljavanja problematike upravljanja Inom svjedočili su Predrag Sekulić i zviždačica Vesna Balenović

Na početku sjednice članovi saborskog Antikorupcijskog vijeća većinom glasova podržali su prijedlog predsjednika Vijeća Nikole Grmoje, odnosno zaključak kojim se osuđuje najava premijera Andreja Plenkovića da će uvesti novo kazneno djelo za odavanje informacija iz istraga. Također, članovi Vijeća većinom su glasova pozvali Vladu da ne predlaže zakone koji narušavaju slobodu govora i koji se, kako se tvrdi, mogu tumačiti kao prikrivanje korupcije. Predrag Sekulić rekao je na početku da je u Ini radio 30 godina u rafinerijskoj preradi, a zadnjih devet godina bio je nadzornik procesa u rafineriji u Sisku.

Vlada nije razmatrala prijedloge koji bi spasili rafinerije, ali ni upozorenja koja je slao zbog povećanog uvoza iz MOL-a. 'Nijedna velika kompanija za kratko vrijeme nije imala ugovor s Inom, a imali smo informacije i da su namjerno gubljeni natječaji. Kad im je bila obveza modernizirati hrvatske rafinerije, Mađari su modernizirali svoje', kazao je Sekulić. Dodao je da su hrvatske rafinerije tijekom rata proizvodile više nego u vrijeme previranja s MOL-om.

'Dobivam mnogo informacija, sastajem se s mnogima i postoji mnogo priča o kojima se danas ne govori. Tim koji je bio zadužen za kupnju Energopetrola od strane Ine procjenjuje da je neisplativa, a neki članovi bivaju zamoljeni promijeniti studiju i nakon što na to ne pristaju, dobivaju lagane ponude, a zatim i otkaz', govori Sekulić, dodajući da je tada saznao za planove o gašenju rafinerije Sisak, te godine mnogo uspješnije od rafinerije Rijeka, i upozoravajući da je Sisak prvi izabran za gašenje.

Antikorupcijsko vijeće o Ini Izvor: Društvene mreže / Autor: Saborska TV

Kaže da u PR-u Ine postoji osoba koja prati njegove izjave te da se pratilo samo njega i Davora Šterna i da se samo njih bojalo jer su imali 'glavu i rep'.

Pijani direktori i jeftina janjetina

'Saznajem o manjim i većim lopovlucima, nekim anonimno, nekim na susretima... Od pijanih direktora koji kleče pred muzikom, podataka tko je na skijanju i na čiji račun... Povrat novca se vraćao kao zahvala u Trnjanki iza Palače pravde jer tamo uvijek ima janjetine, a kad se dobro radi, mora se dobro i pojesti', rekao je Sekulić. Napomenuo je da o tome razgovarao sa svima i da danas nitko ne može reći da s njim nisu dijeljene informacije.

'Nikad nisam izlazio s poluinformacijama, informacijama koje nisu provjerljive', istaknuo je. Ispričao je da se, nakon što je krajem 2017. dobio otkaz, sastao s tadašnjim ministrom Tomislavom Ćorićem 14. veljače 2018. godine. Ćorić je, rekao je Sekulić, na sastanak ušao s riječima da se nisu sastali i da nikad neće potvrditi o čemu se govorilo na sastanku.

  • +6
Vesna Balenović i Predrag Sekulić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Sekulić mu je rekao da traži samo pola sata da ispriča svoju stranu priče. Odgovor ministra nakon sastanka je bio da su to potpuno kontradiktorne informacije i da ga nije došao zaustaviti te da bi svaki dan bio na ulici i borio se za rafineriju u Sisku i za Inu da zna ono što Sekulić zna, ispričao je Sekulić pred Vijećem. Dodao je da još uvijek vodi nekoliko sporova s Inom koji ga iscrpljuju financijski i psihički.

Vesna Balenović u Ini je radila 19 godina, a ispričala je da je zbog istraživanja poslovanja te kompanije primala ozbiljne prijetnje.

Metak u sandučiću

'Dobivala sam poruke da čuvam djecu, da pazim što radim, da se čuvam mraka i da će mi auto odletjeti u zrak. Kad sam vidjela da mi je metak u sandučiću, razmišljala sam što da radim. Kad sam vidjela da moj prvi pretpostavljeni ne reagira, obratila sam se sljedećem u vertikali, bio je to Slavko Linić. Došla sam mu, sve sam mu ispričala. Začudio se i ponudio mi radno mjesto da me podmiti, da dođem kod njega za savjetnicu. Rekla sam da neću, da mi je Ina u srcu.' Nakon sastanka s Linićem otišla je Ivici Račanu kako bi mu ispričala što se događa u Ini. Rekao joj je, tvrdi, da se i dalje bori, ali da će, ako dobije otkaz, njena borba na sudu trajati sedam do 10 godina.

'Moja borba traje 22 godine. Ini sam htjela uštedjeti milijarde, ništa nije napravio', rekla je Balenović, dodavši da je potom išla Stjepanu Mesiću, a nakon toga s papirom, na kojemu je bila prijetnja, i u policiju. Tamo su joj rekli da bez leša nema kaznenog djela. U siječnju 2000. godine prijavila je da trpi mobing, a u travnju je dobila otkaz. Mesić ju, kako je rekla, nije primio, već njegov savjetnik.

'Mesić me je, kad sam nastupala u medijima, zvao lujka. Jesi li došla iz Vrapča, jesi dobila terapiju, to je meni Mesić govorio', kazala je Balenović. Ustvrdila je da je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić glavni krivac za prodaju Ine i da bi trebao biti optužen za veleizdaju.

Groblje zviždača

'U Gajevoj 33 je groblje zviždača', ustvrdila je Balenović. Tvrdi i da je Ina vrijedila 30 milijardi dolara zbog naftnih polja u Siriji, ali da se o tome nije smjelo govoriti pod prijetnjom smrću.

'MOL je znao za to, kao i 20 ljudi u Hrvatskoj, a jedan od njih je bio i Bajić. Znali su i Račan, Linić, neki direktori u Ini, Čačić, Pusić, Klisović, Milanović, Savka. Ina se prodala za tih pišljivih 505 milijuna dolara, na što je Mađar odmah dotrčao da ne bi platio sedam i pol milijardi', kazala je Balenović, dodajući da MOL nije kriv, nego oni koji su to dopustili.

'Hrvatska vlada HNS-a i SDP-a je prodala Inu na prevaru i dovela građane u ovo stanje', naglasila je.