žustra rasprava

Drama na Vijeću, Zekanović: U Saboru nema mađarona, ali ima rusofila

31.01.2023 u 11:10

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u utorak održava novu sjednicu. Pozivu za svjedočenjem pred Vijećem odazvali su se bivši ministri Slaven Dobrović, Tomislav Dobrović te čelnik Mosta i nekadašnji potpredsjednik Vlade Božo Petrov

11:44 'Tražio sam imena savjetnika, niste mi odgovorili. Rekli ste neistinu - vaši ministri su bili upoznati s procesom gašenja Sisačke rafinerije. Odgovorni ste za dvije milijarde kuna', odgovorio mu je Zekanović.

Grmoja mu je dao opomenu.

11:42 'Što se tiče samih predstavnika, odvjetnika koji su branili Hrvatsku, Hrvatska je za vrijeme Zorana Milanovića angažirala najbolje odvjetničke urede. Na vašu žalost, nećete pronaći ništa loše. Volio bih da su drugi štitili hrvatske interese onako kako sam ih ja štitio', istaknuo je Petrov.

11:40 Potom je opet govorio Petrov i kazao da hrvatska Vlada koju Zekanović podupire i održava na životu smatra da je ovo pozitivna odluka i pozitivna presuda jer su troškovi samo dva posto onih troškova koje je tražio MOL. 'Vi želite reći hrvatskoj javnosti da je ta presuda loša? Nagodbom, koju biste očito vi zastupali, Ivo Sanader i Hernadi ne samo da bi bili oslobođeni, nego bi im se još nadoknadila šteta. Jeste li svjesni zahtjeva MOL-a? Da su tražili deset milijardi?' rekao je Petrov.

11:33 Zekanović je poručio Petrovu da je on i dalje zadovoljan što je Hrvatska izgubila dvije milijarde kuna u arbitraži. Objasnio je da je Tomislav Karamarko tražio tada da i MOL i mi povučemo arbitraže i izgladimo situaciju. Kazao je i da u Hrvatskom saboru nema mađarona, kako ga Petrov naziva, ali ima rusofila. Grmoju i Petrova je označio kao rusofile. Zekanović smatra da je svojim djelima zbog kojih je podržavao arbitražu kumovao zatvaranju Sisačke rafinerije.

'Pitanje je jednostavno, tko vas je savjetovao, ime i prezime savjetnika i koliko ste ih platili za to savjetovanje, odnosno koliko ih je platila hrvatska država. Dvije milijarde kuna ste oteli hrvatskim građanima iz novčanika, danas to prikazujete kao pobjedu, radi toga ste rušili Vladu, a kumovali ste zatvaranju Sisačke rafinerije, to je puna istina', kazao je Zekanović.

11:27 Prvi pred Vijećem svjedoči Božo Petrov. Nekadašnji potpredsjednik Vlade kazao je da je Ina strateška kompanija koja čini pet posto udjela u nacionalnom BDP-u i firma je od nacionalnog interesa. Bivši član Uprave Ine jasno je rekao da su sve vlade, uključujući ovu, davale punu podršku ovom arbitražnom postupku. Da je to tako, govori objava na stranici Vlade nakon objave presude.

Sjednica Antikorupcijskog vijeća Izvor: Društvene mreže / Autor: Saborska TV

'Svi dužnosnici, kao i osobe koje Vlada imenuje kao članove uprave dužni su štititi hrvatske nacionalne interese. Moja je uloga bila štititi nacionalne interese. Na takav način sam se postavio i po pitanju Ine', rekao je Petrov.

Kazao je da kolega Zekanović i ostali svojim ručicama podržavaju ovu Vladu koja je podržala arbitražni postupak. 'Ako neki ne podržavaju arbitražni postupak, mogli su samo spustiti ručice, te Vlade ne bi bilo. Ako su držali ručice, trebaju biti svjesni da su podržavali arbitražni postupak i jednako su se mastili, ako se netko mastio. Čak ako se uzme u obzir da to nisu znali, za razliku od vlade Tihomira Oreškovića, ova Vlada je zatvorila Sisačku rafineriju kako bi dobila OECD i Schengen', rekao je Petrov.

11:21 Grmoja se u uvodu osvrnuo na prethodne sjednice Antikorupcijskog vijeća kazavši da su došli do saznanja da je Sisačka rafinerija ugašena po nalogu Vlade. 'Prijedlog kolege Zekanovića da se dovedu bivši Mostovi dužnosnici - Petrov, Panenić i Dobrović - nadopunio sam pozivom svim premijerima', kazao je Grmoja. No nije imao sreće s odazivom.

'Gospođa Kosor je htjela doći, ali ima zdravstvenih problema. Bivši premijer Orešković je u Rusiji ili negdje na putu. Nazvao me predsjednik Milanović i rekao da zbog zaštite institucije predsjednika ne želi doći ovdje. Poziv je otvoren i premijeru Plenkoviću. Odazvali su se Petrov, Dobrović i Panenić', rekao je.

11:15 S 15 minuta kašnjenja stigla je Dalija Orešković i sjednica je počela.

11:13 'Vi opstruirate rad ovog vijeća. Kad dođe Dalija Orešković, pridružit ću vam se. Niste sposobni ni dovesti cirkusante. Pa ti si mutež', rekao mu je Zekanović. Dodao je da Grmoja nije kadar dovesti četiri osobe na Vijeće, dodavši: 'To si ti. Za razliku od tebe, kojem zapovijeda Marija Selak Raspudić, ja nemam šefa', povišenim tonom je kazao Zekanović.

'Ponosan sam ako mi zapovijeda Marija Selak Raspudić, jedna pametna i čestita žena', odgovorio mu je Grmoja.

11:07 Sjednica Antikorupcijskog vijeća nije još počela zbog kašnjenja Dalije Orešković. Hrvoje Zekanović nije htio ostati u dvorani i tako je, za sada, srušio kvorum.

'Otiđite u klub HDZ-a i pitajte akademika Reinera što vam je raditi', poručio je Zekanoviću Grmoja, ustvrdivši da je sam Zekanović tražio ovu sjednicu te svjedoke Božu Petrova i bivše ministre Dobrovića i Panenića, ali se sada, izgleda, prepao.

Zekanović mu je poručio da nije sposoban ni sazvati sjednicu.

Na javno saslušanje, uz ostale, pozvani su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom INA d.d. i unaprjeđenja mjera iz Akcijskog plana od 2022. do 2024., uz Strategiju sprječavanja korupcije do 2030., što se odnosi na poboljšanje upravljanja i sprječavanje korupcije u trgovačkim društvima i pravnim osobama u državnom vlasništvu.

DORH je priopćio da će se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kao i dosad, odazvati pozivu Hrvatskog sabora. Dolazak na javno saslušanje potvrdili su Božo Petrov, saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade, Slaven Dobrović, bivši ministar u Vladi, i Tomislav Panenić, bivši ministar u Vladi Republike Hrvatske. Predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća je Nikola Grmoja.