opasno vrijeme

[FOTO/VIDEO] Upaljen narančasti alarm zbog olujnog juga, a sada za nedjelju stiže i upozorenje zbog snijega

23.01.2021 u 19:56

Bionic
Reading

Za nedjelju su stručnjaci DHMZ-a objavili još više upozorenja na opasne vremenske pojave nego za subotu, i to ne "samo" zbog vjetra i kiše, nego i zbog snijega, koji će se zadržavati na podlozi - najprije u gorju, navečer i u nekim nizinama.

I tijekom hladnijeg ponedjeljka će još biti i kiše i snijega, uglavnom na Jadranu i jakog vjetra, a u utorak i srijedu stabilnije i sunčanije. No, kao i sredinom mjeseca - osjetno hladnije nego tijekom većine dana ovoga tjedna. Temperaturnih će "minusa" diljem unutrašnjosti pa i ponegdje uz more biti i u četvrtak, kada je velika vjerojatnost novog naoblačenja, u nastavku tjedna i zatopljenja, uz mjestimične oborine, opet češće na Jadranu i područjima uz njega, piše Zoran Vakula za HRT.

Video: Duško Jaramaz/Pixsell

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Nedjelja na istoku Hrvatske većinom oblačna s povremenom kišom, uz jugozapadni i južni vjetar. Temperatura ujutro od 4 do 7 °C, sredinom dana između 8 i 12 °C. Kasno poslijepodne i navečer zapuhat će sjeverni vjetar, uz zamjetan pad temperature te prelazak kiše u susnježicu i snijeg.

I u središnjoj Hrvatskoj navečer susnježica i snijeg, uz sjeverni vjetar i sve nižu temperaturu. Prije toga povremeno kiša te jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 0 do 5 °C, a najviša dnevna između 6 i 9 °C. Kiša će u snijeg najprije prelaziti u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se do kraja dana stvarati novi snježni pokrivač, moguće i deblji, uz temperaturu zraka uglavnom od 1 do 6 °C. Na sjevernom Jadranu će biti između 7 i 12 °C. Povremeno pritom kiša, mjestimice i obilnija, uz grmljavinu. Puhat će jako jugo i jugozapadnjak, prema kraju dana bura i sjeverni vjetar.

Obilnije kiše, uz izraženije pljuskove s grmljavinom, može biti i ponegdje u Dalmaciji. Umjereno i jako, na otvorenome i olujno jugo i južni vjetar okrenut će na jugozapadni, potkraj dana sjeverni vjetar i buru. More umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura od 10 do 14 °C, u unutrašnjosti niža.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će nedjelju obilježiti kišovito vrijeme, uz lokalno izražene pljuskove. Bit će i vjetrovito, s jakim i olujnim jugom i južnim vjetrom, krajem dana jugozapadnim i sjeverozapadnim."

  • +14
Jugo u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Početkom novoga tjedna hladnije, ponegdje još uz oborine, na moru i jak vjetar

U prvoj polovini novog tjedna u kopnenom području zamjetno hladnije, posebno u jutarnjim satima od utorka. U ponedjeljak još mjestimice snijeg i kiša, zatim većinom suho, uz dosta sunca, ali ujutro s mjestimičnom maglom.

Na Jadranu također hladnije te od utorka suho i sunčano, s burom i sjeverozapadnjakom. U ponedjeljak još jugozapadni vjetar te povremena kiša, a na sjevernom Jadranu moguće je i malo snijega.