blagdan svjetla

[FOTO] U Saboru obilježen židovski blagdan Hanuka. Jandroković: Odnos Izraela i Hrvatske treba biti primjer drugima

19.12.2022 u 13:07

Bionic
Reading

Paljenjem prve svjećice na hanukiji, u Hrvatskom saboru je u ponedjeljak prigodno obilježen židovski blagdan svjetla Hanuka u organizaciji Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael

U ceremoniji paljenja 1. svjećice na hanukiji u povodu Hanuke sudjelovali su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, zajedno- s veleposlanikom Države Izrael u Hrvatskoj Garyjem Korenom i glavnim rabinom Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelom Da-Donom te voditeljicom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijanom Petir.

Jandroković je istaknuo kako je veliko zadovoljstvo u Saboru imati takvu priliku i obilježiti ovaj važan dan za židovski narod i pokazati širinu, međusobno uvažavanje, razumijevanje i povezati sve ono što nas čini sličnima.

"Mi smo dva naroda koji dijelimo iste vrijednosti i poštujemo jedni druge, a ovaj čin samo je još jedna potvrda da se međusobno poštujemo, razumijemo jedni druge i da želimo graditi svijet na vrijednostima mira, slobode, međusobnog razumijevanja i zaštite svih ljudskih manjinskih prava", naglasio je. Ocijenio je da su Izrael i Hrvatska razvile tijekom proteklih 30 godina iznimno dobre i kvalitetne sadržajne odnose u mnogočemu, a naše razumijevanje može biti primjer mnogim drugim državama.

"S ključnom porukom proslave pobjede svjetla nad tamom, mira nad ratom, dobra nad zlom, želim svim vjernicima židovske vjeroispovijesti da im ovaj dio godine prođe u dijeljenju vremena s bližnjima u radosti, veselju i ljubavi", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora. Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren istaknuo je da Hanuka predstavlja čudo svjetiljke koja je nastavila gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja za samo jedan dan.

  • +3
Hanuka u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

"Čudo Hanuke onemogućilo je destruktivne želje, a svjetlo pobjede svijetli i danas", kazao je. Glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-Don koji je predvodio prigodnu molitvu istaknuo je da Hanuka ima poseban status jer simbolizira i hrabrost, pobjedu i duhovno.

"Hanuka je blagdan, povijesni događaj te s tim vrijednostima se vodimo i odgajamo našu djecu", dodao je. "Sa zahvalnošću da smo se danas okupili radujući se svjetlosti koja širi vedrinu i nadu te poražava malodušnost, mržnju i zlo", rekla je voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael Marijana Petir. Dodala je da današnjim simboličnim činom obilježavanja blagdana Hanuke potvrđujemo međusobno prijateljstvo, poštovanje i razumijevanje te se prisjećamo pobjede vojno slabog, ali duhovno snažnog židovskog naroda nad moćnim snagama neprijatelja koji je poharao Svetu zemlju i prijetio da će nju i njezin narod gurnuti u tamu.

"Neka ovaj blagdan čuvar svjetlosti ispuni vaša srca i domove toplinom i donese vam blagostanje duha. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!", kazala je Petir.