STIGAO I MILANOVIĆ

[VIDEO/FOTO] U Požegi prisegnuo 191 ročnik na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

16.07.2021 u 12:06

Bionic
Reading

U vojarni "123. brigade HV-a" u Požegi u petak je svečano prisegnuo 31. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović tom je prigodom poručio kako je put stvaranja Hrvatske bio "u glavnini čist, ispravan i uspravan".

Prisegu je dao 191 ročnik, među kojima je 29 žena, a riječ je o trećem naraštaju ročnika u ovoj godini čija obuka traje od 2. srpnja do 27. kolovoza.

"Hrvatski put, put naše države, našeg identiteta, našeg stvaranja, nastajanja, uzdizanja, posrtanja, polijetanja je bio teži put u usporedbi sa skoro svim nacijama koje danas čine Europu, to je činjenica. Naš put je bio u glavnini čist, ispravan i uspravan“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

Podsjetio je ročnike da su prisegu dali na Hrvatski Ustav koji je temelj društvenog dogovora ljudi koji žive u Hrvatskoj.

U prisezi su, rekao je, posebno istaknute dvije vrijednosti koje im ostaju u nasljeđe - sloboda i jednakost.

"Bez slobode nema čovjeka i sve počinje od sloboda i prava. Ali s druge strane i zajednica kojoj duguješ jer ti je ona omogućila okvir, dala ti je poticaj i mogućnost da se kreiraš i unaprjeđuješ, da budeš bolji čovjek. Jednakost je jednako tako jako važna stvar i nije slučajno bila sadržana u prvim deklaracijama prava čovjeka u onom što je temelj modernog i Europe kojoj pripadamo. Jednakost i slobodu, to ćete pronositi svijetom tamo gdje budete išli", rekao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Ročnicima je poručio: "Budite domovini vjerni, budite zdravi, borite se za sebe i za Hrvatsku!"

Banožić: Vrijeme izazova, opremanja i modernizacije HV-a

Uz Milanovića, na polaganju prisege bili su i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i drugi.

"Ovo nije posao, ovo je služenje državi 24 sata i kao takvi, moramo biti primjer društvu i biti uzor svim novim generacijama koji se odluče putem kao i vi. Ispred nas je vrijeme izazova, vrijeme opremanja i modernizacije HV-a", poručio je ročnicima ministar Banožić dodajući da su njihova mladost, znanje i nove ideje potrebni Hrvatskoj vojsci kako bi se pripremila i nosila s izazovima budućnosti.

  • +4
Zoran Milanović na svečanoj prisegi 31. naraštaja ročnika Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Obuka dragovoljnih ročnika u Hrvatskoj traje osam tjedana i preduvjet je prijavu kandidata za djelatnu vojnu osobu. Prijave za dragovoljnu vojnu obuku zaprimaju se tijekom cijele godine u Područnim odsjecima za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Nakon obuke odabranim ročnicima na osnovu pokazanih rezultata i sukladno stručnoj spremi nudi se sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, dočasnika ili časnika. Po završetku obuke ne stiče se automatsko pravo prijema u oružane snage RH.