OTVOREN NOVI ODJEL

[FOTO] Topli doček za Tomaševića u Domu za starije osobe: 'Nema potrebe da sve stare i nemoćne smještamo u ustanove'

05.04.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je u utorak novouređeni Odjel za oboljele od demencije u Domu za starije osobe "Sveta Ana", istaknuvši kako će Grad nastaviti ulagati i prilagođavati ostale domove kako bi se osigurao primjereni smještaj za oboljele od demencije

"Ulaganja su nužna jer živimo u gradu i zemlji koja sve više stari te se oblici demencije sve više povećavaju", rekao je Tomašević prilikom otvorenja koje je održano izvan doma iz epidemioloških razloga, a dio korisnika gradonačelnika je dočekao na balkonima.

Naveo je kako se radi o projektu koji je počeo 2018., ali se zakomplicirao jer je došlo do promjene izvođača, a stajao je oko 10 milijuna kuna.

Trenutno je smještaj za oboljele osiguran u četiri od 11 zagrebačkih domova - Medveščak, Maksimir, Park i Sveta Ana, za 84 korisnika, a Tomašević je najavio kako će nastaviti adaptirati ostale, kao i uslugu dnevnog boravka i pružanja socijalnih usluga u zajednici.

"Nema potrebe da sve stare i nemoćne smještamo u ustanove, nego da im što više pružamo socijalne usluge u njihovim obiteljskim domovima. To je naša vizija i unatoč teškim vremenima nećemo zaboraviti na starije i nemoćne", poručio je.

Najavio je da će Zagreb do lipnja izgraditi novi gradski dom za starije u Markuševcu.

U gradskim domovima oko 4000 kreveta

U gradskim domovima ima oko 4000 kreveta, što je ocijenio premalim u odnosu interes, a privatni domovi imaju veće cijene od gradskih.

  • +22
Tomislav Tomašević sa suradnicima otvorio novouređeni odjel u Domu za starije osobe Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

To jedan od velikih problema socijalne politike, rekao je te istaknuo načine financiranja i razlike između jedinica lokalne samouprave u tome koliko pomoći dobivaju iz državnog proračuna za subvencioniranje cijena.

"Dobar dio gradskih domova je u minusu, apsorbiramo gubitak iz proračuna kako znamo i umijemo otkad sam došao. Potrebna je drugačija socijalna politika, koja nije izazov samo u Hrvatskoj, nego i u svim europskim zemljama", rekao je Tomašević.

Ravnateljica Doma "Sv. Ana" Karolina Martinuš izvijestila je da dva nova odjela imaju kapacitet od 38 kreveta.

Ukupno je 17 dvokrevetnih soba i četiri jednokrevetne uz prateće sanitarne čvorove. Na svakom odjelu su i sestrinska soba, dnevni boravak s čajnom kuhinjom i soba za opuštanje. Za potrebe odjela prenamijenjen je dio četvrtog kata površine 1300 četvornih metara.

Dom na području gradske četvrti Novi Zagreb - Istok djeluje od 1976. i pruža uslugu dugotrajnog smještaja za oko 300 korisnika, uslugu dnevnog boravka za 12 osoba, pomoći u kući putem koje dnevno dostavljaju oko 240 obroka te provodi program podrške u lokalnoj zajednici kroz tzv. gerontološke centre.