PRVI POSJET MONARHA

[FOTO] Španjolski kraljevski par stigao na Pantovčak: Pogledajte kako su ih dočekali Milanovići

16.11.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizija uz najviše su počasti dočekani u srijedu na zagrebačkom Pantovčaku na početku posjeta koji bi trebao potvrditi izuzetno dobre odnose dviju zemalja i dati poticaj za njihov daljnji razvoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica od uspostave diplomatskih odnosa RH i Španjolske.

U Uredu predsjednika kraljevski je par, prve španjolske monarhe u posjetu Hrvatskoj, dočekao uz najviše državne i vojne počasti njihov domaćin, predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Na crvenom tepihu koji je prije dolaska kralja i kraljice prekriven najlonom kako bi se sačuvao od današnje zagrebačke kiše, hrvatski su domaćini zajedno sa španjolskim kraljevskim parom odslušali himne, a kralj Filip, koji je po španjolskom ustavu šef države i glavni zapovjednik oružanih snaga, pozdravio je u pratnji predsjednika Milanovića vojnike počasne hrvatske bojne.

Nakon svečane ceremonije i intoniranja himne, za vrijeme koje su Milanović i Filip VI. kisnuli, a prve dame bile pod kišobranima, kralj i kraljica fotografirali su se s hrvatskim predsjednikom i njegovom suprugom, a potom se uputili na razgovore.

Kralj Filip VI. (54) i kraljica Letizia (50) prvo će se sastati s predsjednikom Milanovićem i njegovom suprugom, a nakon toga uslijedit će bilateralni sastanak hrvatskog predsjednika i španjolskog kralja. Istovremeno s tim razgovorima, prva dama održat će sa španjolskom kraljicom radni sastanak na temu inovativnih pristupa prevenciji debljine u djece.

Sukladno zakonu kralj i kraljica Španjolske, ustavne parlamentarne monarhije, ne daju intervjue, izjave novinarima, niti sudjeluju na konferencijama za medije. Tako da ni danas na Pantovčaku izjava neće biti.

Kralj dosad nije posjetio samo Hrvatsku i Cipar od zemalja EU-a.

Kralj i kraljica odnijet će cvijeće na Spomenik domovini, mjestu hrvatskog identiteta i odavanja počasti Hrvatskoj, a dan će završiti večerom s Milanovićem i suprugom.

Španjolski kraljevski par u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Filip VI. naslijedio je prijestolje nakon očeve abdikacije 2014. koji je napustio tron zbog nekoliko financijskih skandala i nalazi se u egzilu.

Kraljica Letizia bivša je novinarka, koju mnogi smatraju najljepšom i najelegantnijom među kraljicama, i uspoređuju ponekad s Britankom Kate Middleton, ne samo zbog izgleda nego i zbog uspješnog balansiranja obiteljskih i poslovnih obaveza.

  • +40
Španjolski kraljevski par svečano dočekan na Panovčaku Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Suradnja fizičara

U četvrtak, drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip.

Obojica će govoriti na tom znanstvenom kongresu gdje će biti potpisan “memorandum o razumijevanju” vezan uz projekt na kojem će raditi fizičari dviju zemalja.

Filip VI. kasnije će se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem, a u okviru damskog programa Musić Milanović i kraljica Letizia posjetit će polikliniku Suvag.

Posjet Zagrebu dogovoren je nakon međusobne posjete premijera dviju mediteranskih zemalja.

Španjolski premijer Pedro Sanchez bio je u Zagrebu u travnju 2021., što je bio prvi posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj, a premijer Andrej Plenković gostovao je u Madridu u ožujku.

Ovaj posjet, "koji je već dugo u planu" a kojim žele ojačati “odlične odnose” dviju zemalja, "odvija se u sklopu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa" Španjolske i Hrvatske, rekao je prošli tjedan izvor iz španjolske diplomacije.