Uršlja gora u sloveniji

[FOTO] Skijaš svojom težinom izazvao lavinu koja ga je nosila 400 metara. Spasioci poslali upozorenje

22.01.2023 u 16:17

Bionic
Reading

Gorska spasilačka služba Slovenije (GRZS) u nedjelju je izvijestila o dva zahtjevna spašavanja koja su izveli u subotu, jedno je bilo spašavanje iscrpljenog planinara, a drugo skijaša kojeg je odnijela lavina

U subotu ujutro na području Uršlje gore u općini Ravne na Koroškom skijaša je odnijela lavina na visini od 1600 metara te ga je nosila niz padinu oko 400 metara. Lavinu je, kako su pojasnili iz GRZS-a, pokrenula težina skijaša, a sreća u nesreći je bila da je s njim bilo još troje skijaša koji su mu pružili prvu pomoć. Spasioci GRS-a Koroška zbrinuli su ozlijeđenog skijaša, a posada helikoptera Slovenske vojske prevezla ga je spasilačkim zrakoplovom u Opću bolnicu Slovenj Gradec, izvijestio je GRZS na svojoj službenoj facebook stranici.

Spašavanje u Sloveniji Izvor: Društvene mreže / Autor: GRS Carinthia

Drugi veći događaj dogodio se na Goteniškom Snežniku, gdje je jedan od planinara zadobio ozebline stopala i ozlijedio se. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta do ozlijeđenog se nije moglo doći helikopterom, pa su spasioci do njega došli pješice.

Srećom, oba spašavanja završila su samo s ozljedama, navode iz GRZS-a te dodaju kako vijesti o spašavanjima objavljuju kako bi upozorili osobe koje idu u planine, pogotovo u zimskim uvjetima, da ne precjenjuju svoje psihofizičke sposobnosti, da pažljivo biraju svoj put te da slušaju upozorenja. Naglašavaju i kako se nesreće događaju svima jer da 'planine ne biraju između iskusnih i neiskusnih', ali da bi bilo dobro da ih bude što manje.