buktinja u dalmaciji

[FOTO] Iza požara u Visočanima ostala spaljena zemlja: Vatrogasci uspjeli obraniti selo, ostaju cijelu noć na terenu

13.07.2022 u 19:42

Bionic
Reading

Požar kod Visočan buknuo je u srijedu oko 11 sati, a izbio je cesti od Duševića prema Visočanima kada se vatra sa zapaljenog dostavnog vozila proširila na okolno raslinje. Zbog jakog vjetra vatra se počela širiti prema selu Lovincu. Kuće i objekti kojima je prijetila vatra u Visočanima su obranjeni, na terenu je 40-ak vatrogasaca, a u gašenju pomaže i Airtractor. Kanader koji je gasio požar upućen je na veliko požarište u Šibensko-kninskoj županiji, u Zaton i Rasline gdje se oko 150 vatrogasaca bori s velikim požarom, nastojeći spasiti objekte i ljude

'Situacija je prilično dobra. Obranili smo kuće u Visočanima. Isto tako presjekli smo put požaru u pravcu prema kućama u Lovincu. S obzirom na jak vjetar i dužinu fronte od oko 4 do 4,5 kilometara i širinu 200 do 1000 metara, bit će dosta posla kako će puhnuti vjetar jer će se dizati plameni jezičci.

Tu smo, imamo 40 gasitelja, 18 vozila, jedan je kanader, dva zračna traktora. Danas smo u jednom trenutku gotovo ugasili požar, no kanader je mora ići na dopunu goriva i u tom trenutku nam se požar ponovno razbuktao i proširio. Bitno je da čuvamo sve objekte i da nitko ne bude povrijeđen', rekao je za HRT Željko Šoša, predsjednik županijske vatrogasne zajednice Zadar.

U jednom trenutku je vatra zaprijetila kućama, a Šoša je rekao da imaju dosta zemaljskih snaga.

'Uspjeli smo obraniti selo Visočane. Hvala i mještanima koji su bili na usluzi, od donošenja pića do svega što je bilo potrebno. Vatrogasci će ostati cijelu noć na terenu, možda čak i sutra dobar dio dana. Vjetar je jak, vatra se razbukta jako brzo, a vjetar će se smiriti negdje oko 23 sata', rekao je Šoša za HRT.

  • +12
Požar kod Visočana Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Oko 20 sati lokaliziran je požar na području Visočana, koji je buknuo u srijedu prijepodne, rekao je Hini zadarski županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić. 'Vatra je poharala ogromno područje, još nismo procijenili ukupnu površinu, i sad nas čeka noćno dežurstvo na rubovima požarišta', dodao je Rudić te naglasio kako je najvažnije da nije bilo žrtava i uništenih objekata.

Više od 40 gasitelja s vatrom se borilo od 11 sati prijepodne, kada se na cesti od Duševića prema Visočanima požar sa zapaljenog dostavnog vozila proširio na okolno raslinje. Zbog jakog vjetra koji je stalno mijenjao smjer, vatra je u jednom trenutku zaprijetila kućama i gospodarskim objektima. Požar se poslijepodne širio prema Lovincu, gdje je i lokaliziran, rekao je Rudić.

U gašenju su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba Zadar, Interventna vatrogasna postrojba te DVD-ovi iz Ražanca, Nina, Paga, Posedarja i Sv. Filipa i Jakova, dva protupožarna aviona Canadair i tri Air tractor.

Vatrogasci pozivaju na dodatan oprez zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta, koji uključuju vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele Hrvatske.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) podsjeća građane da je zabranjeno spaljivanje korova, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može uzrokovati požar.