mnoštvo tema

[FOTO] Plenković s Erdoganom o energetskoj krizi i stanju u BiH, evo što su rekli jedno drugom

08.09.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Plenković i Erdoğan razmijenili su mišljenja o bilateralnim i globalnim temama, a založili su se za daljnje povećanje ekonomske suradnje i investicija između Hrvatske i Turske

Razgovarali su i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i energetskoj krizi. U tom kontekstu, premijer Plenković ponovio je jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnuo na povezane ekonomske i energetske poremećaje u Europi i na širem međunarodnom planu. Istaknuo je pritom i ulogu Turske u posredovanju vezano za izvoz žita iz Ukrajine. Također, upoznao je predsjednika Erdoğana s danas donesenim sveobuhvatnim paketom mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, priopćila je Vlada.

  • +12
Andrej Plenković primio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju izgradnju je sufinancirala i hrvatska Vlada, kao i potpisivanjem triju novih memoranduma o suradnji, što dodatno unaprjeđuje bilateralne odnose dviju zemalja.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dvaju potresa u Hrvatskoj te istaknuo pomoć koju je Hrvatska uputila Turskoj u suzbijanju šumskih požara. Predsjednik Erdoğan istaknuo je uspješnu međudržavnu suradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.

  • +10
Turski predsjednik Erdogan položio vijenac ispred Spomenika domovini Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Vezano za političku situaciju u Bosni i Hercegovini, premijer Plenković naglasio je strateški interes Hrvatske kada se radi o očuvanju konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH. Istaknuo je očekivanja Hrvatske da će se ususret predstojećim izborima aktivnom ulogom visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona, kao preduvjeta ponovne uspostave političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka čitave BiH.