VIŠE DELEGACIJA

[FOTO/VIDEO] Na Mirogoju položeni vijenci uoči Dana antifašističke borbe

21.06.2021 u 10:39

Bionic
Reading

U povodu Dana antifašističke borbe u ponedjeljak su počast poginulima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mirogoju odala, među ostalim, izaslanstva Vlade i Hrvatskog sabora, Grada Zagreba, SDP-a i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

U ime Vlade i Hrvatskog sabora, vijenac su pred Grobnicom narodnih heroja i na Partizanskom groblju položili predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te saborski zastupnik Marko Pavić. Vijence je položila Urša Raukar u ime Grada Zagreba te predstavnici Židovske općine Zagreb i veleposlanstava Rusije, Srbije i Azerbajdžana.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, koji je predvodio izaslanstvo SDP-a, poručio je da su time odali počast i priznanje hrabrim ljudima koji su uz žar i srce prenijeli Hrvatsku "kao čamac na onu stranu slobode".

"Grupe hrabrih ljudi 1941. oduprle su se fašizmu u Hrvatskoj i u Europi, kao jednom ultimativnom zlu. Tu je i hrvatska uloga u narodnooslobodilačkoj borbi i antifašističkom pokretu vrlo velika", poručio je Hajdaš Dončić.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Vijence je, u ime antifašističkih udruga, položilo izaslanstvo predvođeno predsjednikom SABA-e RH Franjom Habulinom. U 11 sati to će izaslanstvo položiti cvijeće na spomen području Dotrščina.

  • +11
Na Mirogoju položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, a Habulin je podsjetio da se sutra obilježava 80. obljetnica od tog osnivanja.