veliki manevri

[FOTO] Milanović na vojnoj vježbi Udar 21: Vi ste čuvari granice, Vlada vam mora osigurati materijalne uvjete

12.10.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je vojnoj vježbi „UDAR 21“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. Vojna vježba „UDAR 21“ provodi se od 11. do 22. listopada 2021. na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i „Gašinci“ u Gašincima te u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti.

Nakon prikazane vojne vježbe, predsjednik Milanović je ocijenio kako je bila impresivna i da su vojnici dali maksimum od sebe. Od države, odnosno politike demokratski izabrane od hrvatskog političkog naroda očekuje da vojsci osigura materijalne uvjete. „Što će biti prioriteti, koliko će se izdvojiti novca i s kojim ciljem, što je najvažnije - tu demokratska politika ima važnu ulogu. Očekujem i vidim njezino razumijevanje, sredstava ima“, rekao je predsjednik Milanović.

Sudionicima vojne vježbe, nadalje, poručio je: „Vi ste prije svega hrvatska vojska, branite hrvatsku državu, hrvatski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i hrvatske granice, mada niste formalno čuvari granice i ne trebate biti“. Govoreći o ulozi Hrvatske kao članice NATO saveza, predsjednik Milanović je rekao kako se u međunarodnim odnosima mnogo toga promijenilo, da se stvaraju nova partnerstva, novi sukobi i nove aspiracije.

„Naša strateška pozicija u ovom trenutku je relativno komforna, naš interes je prije svega naš interes, vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a, bez fige u džepu, pošteno, otvoreno. Ali, ponavljam, prije svega hrvatska vojska. Ovo je Domovina, nju branite“, zaključio je predsjednik Milanović u obraćanju sudionicima vojne vježbe „UDAR 21“.

Vojnoj vježbi u Slunju prisustvovali su i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj te zamjenik zapovjednika kopnene vojske Tihomir Kundid.

Milanović na vojnoj vježbi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković