PROBRANI SPECIJALITETI

[FOTO] Milanović i veleposlanici uživali na Plešivici: Doznali smo što se jelo na Diplomatskoj berbi

15.09.2022 u 19:42

Bionic
Reading

Pedesetak veleposlanika i konzula u četvrtak se našlo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u vinogradu i vinariji obitelji Tomac kod Jastrebarskog na tradicionalnoj diplomatskoj berbi rajnskog rizlinga koje će se koristiti u proizvodnji vina Rockstar.

Osim što su veleposlanici s predsjednikom Zoranom Milanovićem brali grožđe, za njih je pripremljen i ručak.

Kako doznaje tportal, veleposlanici su se gostili s domaćim proizvodima i uživali u lokalnoj gastronomiji.

Na meniju je tako bila selekcija sedam vrsta rajčica iz biodinamičnog uzgoja, zatim tartelette od pečenog kukuruza i karamelizirana ljutika, odležani kare od jelena u fermantiranoj jabuci, ječmu i vrganjima te domaći kefir s Plešivice aromatiziran sirupom od bagrema.

Milanović je i diplomatskoj berbi posebno nahvalio Plešivicu, kazavši da se ta regija, uz Istru, posebno uzdignula u kvaliteti i prepoznatljivosti u zadnjih trideset godina. Milanović smatra ono što se dogodilo na Plešivici i u obitelji Tomac jako dobar i željeni obrazac za hrvatski turizam. 'To je manja količina i viša kvaliteta, što samim time opravdana višu cijenu'

'Valja se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran to popije u jedno dopodne', rekao je.

  • +21
Diplomatska berba Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Malo nas je suša devastirala, ali je na kraju sve dobro ispalo. Moramo se sada posvetiti podrumima u kojima ćemo, nadam se, proizvesti vrhunska vina', kazao je osnivač vinarije Zvonimir Tomac i naglasio da je Plešivica jedan od najboljih vinogradarskih krajeva u Hrvatskoj.