TROJE MRTVIH

Macron: Pucnjava u Parizu bila je 'podli napad' na Kurde

23.12.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u petak rekao da je smrtonosna pucnjava u Parizu bila namjerni napad na Kurde

"Kurdi u Francuskoj bili su meta podlog napada u središtu Pariza", napisao je Macron na Twitteru, dodavši da njegove misli idu žrtvama i njihovim obiteljima.

Napadač je ranije u petak smrtno ranio troje ljudi u pucnjavama u Kurdskom kulturnom centru, u restoranu i u frizerskom salonu u 10. arondismanu Pariza.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin je kazao da je osumnjičeni "očito htio napasti strance", no nije naveo daljnje pojedinosti.

Čovjek uhićen nakon smrtonosne pucnjave u Parizu je od ranije poznat vlastima, prema medijskim izvješćima. Radio France Info, navevši izvore iz policije, izvijestio je u petak da je 69-godišnji sumnjivac od ranije poznat zbog dva pokušaja ubojstva.

Novine Le Parisien su pisale da je Francuz prošle godine napao migrantski kamp sabljom, ozlijedivši pritom nekoliko osoba. Čovjek je tek sredinom prosinca izašao iz zatvora i bio je pod sudskim nadzorom.

Pucnjave su djelo krajnje desnog ekstremista, prema gradonačelnici Anne Hidalgo.

"Zajednica Kurda, i preko njih svi Parižani, postali su meta ovih ubojstava, koje je počinio krajnje desni aktivist", napisala je Hidalgo na Twitteru u petak.

"Kurdi, gdje god da žive, moraju moći živjeti u miru i sigurnosti. Više nego ikada, Pariz stoji uz njih u ovim mračnim trenucima", dodala je Hidalgo.

Francuska sada želi zaštiti mjesta gdje se sastaju Kurdi. Čuvari bi trebali biti postavljeni diljem zemlje na sastajalištima kurdske zajednice, napisao je na Twitteru Darmanin u petak. Turske diplomatske misije u zemlji bi također trebale biti zaštićene kako bi se spriječili protunapadi.

"Očito je da je htio napasti strance", no nije bilo jasno je li htio napasti posebno Kurde, rekao je ministar Darmanin u petak.

"Ostaje nejasno je li ova osoba bilo kako politički aktivna, čak iako je njegov motiv očito bio napasti strance", dodao je Darmanin.

Motiv nije poznat, no istražuje se desničarska pozadina zločina, kazao je ministar.

Darmanin je rekao da 69-godišnjeg napadača sigurnosne vlasti nisu ranije registrirale kao desničarskog ekstremista.

Ministar je otišao na mjesto napada u 10. pariški arondisman u petak poslijepodne. Brojni članovi zajednice Kurda su se također tamo okupili.

Glasna vika se mogla neprestano čuti tijekom Darmaninove tiskovne konferencije. Na televizijskima snimkama vide se da je policija koristila suzavac. Darmanin je rekao da je Francuska Kurdima htjela osigurati mogućnost mirnih demonstracija.