šef sabora

[FOTO] Jandroković: Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar

18.11.2021 u 11:22

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u četvrtak kako će Hrvati zauvijek pamtiti Vukovar i njegovu žrtvu, ali kako se „okrećemo budućnosti i gradimo i hrvatsku državu i Vukovar, najbolje što znamo i možemo“.

Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa, Hrvati će, sasvim sigurno, pamtiti Vukovar zauvijek, rekao je Jandroković u Vukovaru koji obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Naglasio je kako su okupljeni u Vukovaru, među kojima je i državni vrh, danas došli još jednom iskazati poštovanje gradu Vukovaru, prisjetiti se svih žrtava koje su pale za slobodu Vukovara i za hrvatsku slobodu, zahvaliti se hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji, posebno onima koji su izgubili svoje bližnje.

Generacijama koje tada nisu bile rođene i nemaju to sjećanje, (došli) smo još jednom reći da se zlu treba suprotstaviti, da se onima koji su tada takli u hrvatski narod i u hrvatski teritorij moralo suprotstaviti, naglasio je predsjednik Sabora.

„Pamtimo to, zahvalni smo herojima Domovinskog rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti i gradimo i hrvatsku državu i Vukovar, najbolje što znamo i možemo“, poručio je.

  • +15
Program ispred bolnice Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

„Djeca se moraju odgajati na istini, znati što je istina, a ona je da se ovdje dogodila velikosrpska agresija, vrlo brutalna. Teško je očekivati puno pomirenje bez istine i prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločin počinili“, odgovorio je na upit treba li razmisliti o politici razdvojenih razreda i vrtićkih skupina u Vukovaru. Djecu moramo odgajati da razmišljaju o budućnosti, da budu tolerantna, uvažavaju drugog i drugačijeg, ali isto tako moramo ih učiti i podsjećati o onome što je bilo, naglasio je. Vukovar, napomenuo je, još uvijek nosi tešku ranu, sjećanja su živa, iako je od srpske agresije prošlo 30 godina.

Kolona sjećanja Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

„Na žalost iz Srbije dolaze poruke koje i dalje nisu takve da se prihvaća odgovornost za ono što je počinjeno, naravno da to izaziva određene tenzije, a posebno u sredinama koje su teško stradale, a Vukovar je jedna od takvih sredina“, istaknuo je Jandroković. S naše strane, dodao je, trebamo učiniti sve da se one prevladaju, ali očekujemo i od svih koji su odgovorni za ono što se zbivalo da preuzmu svoj dio odgovornosti. Predsjednik Sabora nije želio odgovarati na druga pitanja koja nisu vezana uz Vukovar i 30. obljetnicu sloma herojske obrane grada.

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić