rekordan minimum od 1827.

[FOTO] Hrvatske rijeke oborile rekorde: Na Dravi u Osijeku poslijepodne zabilježen najniži vodostaj u povijesti

18.08.2022 u 20:22

Bionic
Reading

Suša diljem Europe, a i Hrvatske, stvara velike probleme u vodoopskrbi te proizvodnji električne energije.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a. Potvrdio je da su oboreni rekordi kada su u pitanju vodostaji.

'U 17 sati na vodomjeru Osijek, prethodni minimum je bio -168 centimetara, naš vodomjer pokazuje -170. Imamo novi povijesni minimum rijeke Drave u Osijeku. Treba reći da se mjerenja provode od daleke 1827., a 2003. smo imali zadnji minimum od -168 centimetara', kazao je.

Đuroković je poručio kako komercijalna plovidba rijekom Dravom više nije moguća. 'Treba upozoriti, ovo je doba kada su rijeke tople i puno je kupača. Sprudovi su na puno mjesta u rijeci Dravi, ali ona još uvijek ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka. Ne bi trebalo prehodavati rijeke, u tim plićacima dolazi neko mjesto gdje je kraj spruda pa onda se pojavi dubina. Djeca i slabiji plivači modu doći u situaciju neke nezgode. Molim građane da budu oprezni, neka uživaju u sprudovima sa sigurne udaljenosti', poručuje.

  • +31
Niski vodostaj Drave Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Oborine neće previše pomoći, tlo je iznimno suho Idućih dana najavljuju se oborine, no to, prema Đurokovićevim riječima, neće pomoći da se situacija preko noći "vrati u normalu". 'To će pomoći vodoopskrbi, pomoći će poljoprivredi, no tlo je iznimno suho, kako u poljima tako i u šumama. Neće biti do ozbiljnijeg dotoka u rijeke pa da se one oporave. Računamo da se i nadalje nastaviti trend iznimno niskih vodostaja, kako na Dravi tako i na Savi, tu smo na nekih 15 do 20 centimetara od povijesnog minimuma u srednjem toku, a Dunav je na 30-ak centimetara', pojašnjava situaciju generalni direktor Hrvatskih voda.

'Plovni put primjerice na Dunavu trebao bi biti 250 centimetara dubine, ali sada iznosi 160 centimetara te brodovi moraju za 50% smanjiti količinu tereta koju prevoze kako bi imali gaz te da ne bi došlo do nasukavanja', dodaje.

Što se tiče vodoopskrbe i primjerice utjecaja na turizam, jer sezona još uvijek traje, Đuroković je kazao da se ide "iz dana u dan". 'Situacija se na neki način i popravlja, dobar dio sezone je iza nas. Ozbiljnijih problema nismo imali, uz apele građanima. Nešto kiše što je palo oporavilo je primjerice izvor Sveti Ivan u Buzetu, dobili smo neke nove količine. Razina vode u akumulaciji Butoniga, ona je i dalje za jedan metar viša nego što je bila kritične 2012. godine. To je rezultat dobrog upravljanja i upumpavanja dijela vode iz izvora u akumulaciju Butoniga. Došli smo do "zlatne rezerve" od milijun kubika', naglasio je Đuroković.

  • +19
Niski vodostaj Save Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Projekti teški 700 milijuna kuna vezani uz navodnjavanje poljoprivrednih površina

Istaknuo je da će Ministarstvo poljoprivrede procijeniti štete koje je suša uzrokovala. 'Riječ je o tzv. suhom ratarenju gdje nema mogućnosti navodnjavanja te sve ovisi o palim oborinama koje su iznimno male. Neće zasigurno biti takvog uroda kao što je on bio prošle godine, a bio je jako dobar. Zato se sada ulaže puno sredstava u navodnjavanje uz potporu iz Fonda iz ruralnog razvoja. Radi se o 700 milijuna kuna. Imamo 17 projekata i novih sedam tisuća hektara za navodnjavanje', kaže. 

Sinjskom Vodovodu i odvodnji prijeti ovrha zbog neplaćenih računa za struju. 'HEP zna kakve su cijene na europskom tržištu, višestruko su cijene otišle gore. Ujedno je sušna godina, hidroelektrane su imale ozbiljno smanjenje proizvodnje. Cijene su nužno veće na tržištu, ali uvjeren sam da je Vlada RH sagledava sve mjere koje mogu pomoći tvrtkama koje se bave isporukom vodnih usluga', zaključuje.