STRANAČKA AKCIJA

Forum mladih SDP-a smjestio Bandiću s 'novčanicom od minus milijun kuna'

05.12.2020 u 16:52

Bionic
Reading

Forum mladih SDP-a Zagreb u subotu je predstavio amandmane na prijedlog gradskog proračuna za 2021. koje su sami izradili te simboličnu novčanicu "od minus milijun kuna s likom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i prikazom sljemenske žičare"

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras istaknuo je na konferenciji za novinare da je Forum mladih jedini politički pomladak koji je podnio amandmane na proračun te najavio promjenu u pristupu radu s mladima od sljedećih lokalnih izbora. Osvrnuo se na simboliku predstavljene novčanice te najavio promjenu, kako je istaknuo, neodržive financijske politike koja se vodi u gradu.

Članica predsjedništva Foruma mladih Valentina Stanković, predstavila je "novčanicu od minus milijun kuna", s prizorima gradonačelnika i sljemenske žičare, a iznos je, kako je rekla, simboličan iz dva važna razloga.

Prvi je na dovitljiv i ironičan način ukazati na rastrošnost gradonačelnika i milijunska izdvajanja na razne sumnjive poslove i materijale prenapuhanih cijena, dok se na nekim izdvajanjima, poput onima za mlade, konstantno smanjuju izdvajanja ili zadržavaju prošlogodišnja, rekla je Stanković.

Drugi razlog predstavljanja je taj što će upravo toliki red veličine novca kroz poreze, prireze i druga obvezna davanja izdvojiti svaki radno sposobni građanin Zagreba kroz svoj život za održavanje ovakvih proračuna grada, a Forumaši se, kažu, retorički pitaju dobivamo li stvarno takvu uslugu od gradskih službi koju i toliko plaćamo.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Zagreb Petar Jurišin predstavio je pet amandmana na prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu koje su sami izradili, a koji se, kako je rekao, dotiču dva važna područja.

Prvo područje je vezano za obrazovni standard u gradu, gdje se Forum mladih zalaže za prikladnije opremanje učeničkih domova kao trenutnih boravišta budućih mladih građana Zagreba, unaprjeđenje školske prehrane kao izrazito važne socijalne mjere, kako za učenike, tako i za njihove roditelje te dodatno ulaganje u izvannastavne aktivnosti, poput građanskog odgoja i obrazovanja, koje pružaju izrazito važan potencijal i razvoj mladih na poseban i individualan način, a lako prilagodljiv uvjetima pandemije koronavirusom.

Drugi je segment aktivnost mladih pri čemu se mladi socijaldemokrati zalažu za veća izdvajanja za udruge mladih i za mlade, naročito u području mentalne higijene i očuvanja mentalnog zdravlja mladih u koronakrizi kada je apatičnost i sklonost depresiji mladih u značajnom porastu.

Forum mladih se u tom području zalaže i za pokretanje novog projekta "Zagrebačka mreža osoba koje rade s mladima", pri čemu su istaknuli kako je važno postaviti sustavan i organiziran rad s mladima u gradu, a dugoročni cilj projekta bio bi uspostava četiri centra za mlade u gradu, gdje bi mogli započinjati svoje projekte, sudjelovati na radionicama i informirati se o svim važnim programima od njihovog interesa.

O proračunskim stavkama za mlade govorili su i gradski zastupnici Matej Mišić i Lara Kvesić, koji su spomenute amandmane Foruma mladih službeno podnijeli na sjednicu Gradske skupštine, koja će se održati 8. prosinca.

Mišić je istaknuo kako je netom prije početka konferencije za novinare stigla obavijest da je gradonačelnik Bandić odbio sve amandmane koji su podneseni i kako je to svojevrsni presedan gradonačelnika.

"Najbolji pokazatelj brige gradonačelnika za mlade je činjenica da Grad Zagreb već dvije godine nema novi gradski program za mlade, a da su sredstva za mlade radikalno smanjena, unatoč činjenici što je prijedlog proračuna za 2021. 15 posto veći nego prethodne godine", istaknuo je Mišić.

Kvesić je rekla kako je u svoja tri mandata u Savjetu mladih Grada Zagreba konstantno svjedočila kako se Grad odnosi prema mladima, da se s jedne strane ističe kako su mladi važni i rad s mladima potreban, a da su svaki put bile potrebne intervencije samih mladih kako se sredstva na stavkama predviđenima za mlade ne bi smanjila.