javni poziv

Fond sufinancira s 20 milijuna kuna fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama

12.09.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama u Hrvatskoj, za što je osigurano 20 milijuna kuna, bit će objavljen 18. rujna, najavio je u četvrtak direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš

'Za proizvodnju električne energije uz pomoć sunca građanima je osigurano ukupno 20 milijuna kuna. Cilj je ovog programa omogućiti potrošačima da proizvode vlastitu energiju i na neki način budu energetski neovisni', istaknuo je Ponoš, najavljujući Poziv.

Nedavna prilagodba zakona omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a konačna namjera je nizom mjera omogućiti povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na nacionalnoj razini.

Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i u samostalnom radu, odnosno hrvatska kućanstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv 'off grid' sustavi.

'Ovisno o lokaciji, građani će za takve sustave i nadzor moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna', istaknuo je Ponoš, dodajući kako broj takvih sustava u Hrvatskoj trenutno nije velik. Međutim, nada se kako će program financiranja pomoći da se taj broj značajnije poveća.

'Sufinanciranje Fonda građanima omogućuje kraći rok povrata investicije, koja je zasad još uvijek visoka, ali se dugoročno itekako isplati, što će građani sasvim sigurno prepoznat', naglasio je direktor Fonda.

Preduvjet za sufinanciranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Prilikom prijave, građani će morati priložiti i glavni projekt kojeg je izradio ovlašteni inženjer elektrotehnike, a radi sigurnosti bit će obavezan i stručni nadzor nad radovima.

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje tzv. mikrosolara kreće od 18. rujna, a zahtjev je moguće poslati preporučenom poštom ili ga osobno donijeti u Fond. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a s programom se planira nastaviti i u idućoj godini.

Nakon javnog poziva za građane, sličan poziv planiran je i za iznajmljivače i OPG-ove, a u idućoj godini bi slični programi trebali biti dostupni i tvrtkama te lokalnim jedinicama, istaknuo je Ponoš.

Sve informacije dostupne su na web stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.