PODRŠKA OBOLJELIMA

Fižulić u borbi protiv raka prostate

18.03.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Završetak pripremnih radnji na provođenju pilot-projekta preventivnih pregleda ranog otkrivanja raka prostate glavni je ovogodišnji cilj Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka Varaždinske županije, čiji su članovi održali Godišnju skupštinu u nazočnosti kolega iz Križevaca i Vukovara gdje također djeluju ista udruženja. Rak prostate po učestalosti je na prvom mjestu među muškarcima zapadnih zemalja, čak ispred raka pluća i debelog crijeva, a u Hrvatskoj zasad na drugom

'Rak prostate zloćudna je bolest koja stvara sve više problema, uključujući i one najteže, ali ako se otkrije u ranoj fazi, kada još nema vidljivih simptoma, izlječiva je u 90 do 95 posto slučajeva. Stoga treba ukazivati na važnost preventivnih pregleda za koje smo osmislili i pilot-projekt, a po uzoru na slične projekte za tzv. ženske bolesti', rekao je Željko Čengić, predsjednik Udruge, naglasivši da bi takav pilot-projekt bio na dobrobit svih muškaraca, a time i njihovih žena.

Na važnost preventivnih pregleda prostate svojim je primjerom zorno ukazao Goranko Fižulić, predsjednik uprave zagrebačke Magme, koji je bio poseban gost skupštine na kojoj mu je uručena zahvalnica za donaciju. Rak prostate njemu je dijagnosticiran prošle godine, nakon što je obišao tri liječnika koji su mu zbog povišenog PSA najprije prepisivali antibiotike, misleći da se ne radi o karcinomu.

'Treći liječnik mi je rekao na ćemo napraviti biopsiju na jesen, kad prođe ljeto. A kada je napravljena u rujnu, potvrđen mi je karcinom. Time nisam bio šokiran zbog svog, vjerojatno najtežeg iskustva kada mi je obolio otac od raka želuca, već sam bolesti pristupio kao i svakom drugom problemu koji treba riješiti', naglasio je Fižulić.

Budući da se u Hrvatskoj napravi godišnje 600 stotina operacija prostate, a u SAD-u 85 tisuća, od čega 75 tisuća u robotskoj tehnici, odmah je odlučio da će biti operiran na jednoj od američkih klinika.

'Moj razlog za odlazak u SAD bio je, uz ostalo, to što uvijek vjerujem u brojeve i ponavljanja. Iako sam upite poslao i na klinike Clevland te Hopkins, Mayo je najbrže odgovorio, tako da sam već 8. listopada bio na toj klinici gdje nekoliko liječnika radi samo operacije prostate, što u malim medicinama nije moguće', istaknuo je Fižulić koji je operiran robotskom tehnikom 20. studenog prošle godine.

'Osnovna razlika između klasične, otvorene operacije te operacije robotom, brzina je oporavka. Zbog puno manjih rezova kod robotske operacije, Fižulić je svega devet dana nakon operacije bio već na poslu, nakon četiri tjedna bio je u teretani, a šest tjedana nakon operacije skijao je te danas nema nikakvih posljedica.