OBRANIO RAD

Fizičar Bernardić uz Vujčićevu pomoć postao ekspert za proračun

06.11.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, prije nekoliko dana obranio je specijalistički rad na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s područja javnih financija. U radu pod naslovom 'Fiskalna održivost Grada Zagreba' Bernardić iznosi tezu prema kojoj se Grad sve više zadužuje zbog dugova Zagrebačkog holdinga. Mentor mu je bio Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, a u povjerenstvu su još bili prof. Alen Stojanović i prof. Anto Bajo

'U radu sam detaljno analizirao proračun Grada Zagreba i sad sam defacto postao ekspert za proračun', kazao je Bernardić u izjavi za tportal.

Bernardić kaže da će mu tema iz koje je obranio specijalistički rad svakako pomoći u upravljanju gradom. Takav mu je scenarij pak sve bliži s obzirom na uhićenje Milana Bandića.

Bernardić je u sklopu istraživanja došao do toga, a na posljednjoj sjednici Gradske skupštine dao je i prijedlog da bi ZGH trebao osnovati još jedno društvo - Energo Zagreb - koje bi se bavilo prodajom električne energije umjesto da je, kao sada, kupuje na otvorenom tržištu.

Zagreb trenutno kupuje struju od slovenske tvrtke GEN – I. Prema njegovoj tezi, Grad bi na taj način uštedio golema sredstva, a mogao bi povoljnije od drugih nuditi isporuku električne energije građanima.

Jedino što je Bernardić previdio je to da Vlada njegova stranačkog šefa, primjerice, struju za sva ministarstava također kupuje od slovenske tvrtke iako u državnom vlasništvu ima HEP.

Nema garancije da bi struja kupljena od Energa bila jeftinija, ali bi se u novom poduzeću zasigurno našlo posla za stranačke kolege.

Iako je sada obranio rad na specijalističkom studiju, Bernardić nam je potvrdio i da je na doktoratu s područja energetike, kojeg namjerava završiti u sljedećih godinu dana.

Podsjetimo, Bernardić je diplomirani inženjer fizike, no kao i mnogi njegovi kolege s fakulteta, odlučio je ne baviti se fizikom kao životnim pozivom. I u razgovoru za tportal priznaje da je ekonomiju izabrao zbog posla kojim se trenutno bavi.