IZVAN KONTROLE

Fiskalizacija bez rezultata, šverc je ušao kroz OPG

Bionic
Reading

Ništa se nije posebno promijenilo od uvođenja fiskalizacije 1. srpnja na tržnice. Neki su se trgovci, doduše, prebacili na fiskalne blagajne i legalno posluju, ali još ih je više prešlo na OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) i nastavilo poslovati kao do sada. S obzirom na to da su OPG-ovi oslobođeni obveze uvođenja fiskalne blagajne, oni i dalje rade po starome, na isti način, ali i s istom robom. Šverc nije iskorijenjen s tržnica, prije je na mala vrata ušao kroz OPG, piše Slobodna Dalmacija

'Čast iznimkama koje zaista prodaju vlastitu robu i ono što proizvedu na svojim imanjima, ali takvih je vrlo malo. Većina prodaje robu kupljenu na veletržnicama i preko OPG-a je prikazuju kao svoju, bez fiskalnih računa i poreza', kaže za Slobodnu DalmacijuGoran Perović Mungos, vlasnik štanda na zadarskoj Gradskoj tržnici.

On je početkom srpnja dospio na naslovnicu nakon što se potukao na tržnici jer je bio za uvođenje fiskalizacije, zbog čega su ga drugi trgovci šikanirali. Javno je podržao ministra Slavka Linića i zauzeo se za uvođenje reda na tržnice, za jednaka prava, ali obveze svih. Sada, skoro dva mjeseca nakon uvođenja obveze izdavanja fiskalnih računa i nepunih mjesec dana nakon završetka prijelaznog razdoblja u kojem se prekršitelje nije kažnjavalo, Mungos kaže da provedene mjere za sada nisu dale rezultate jer se zakon, ako ne već otvoreno krši, onda svakako zaobilazi.

'Kontrole su bile, moj su štand prekontrolirali do sada dva puta. Neka dolaze, nije problem, ali tko kontrolira OPG-ove, čija je roba koju oni prodaju, što i koliko proizvode, imaju li uopće išta zasađeno? Kad sam to pitao inspektore, rekli su mi da OPG-ovi nisu u njihovoj nadležnosti. Tako se sve svelo na to da se kontrolira nas koji imamo fiskalne blagajne, a njih nitko ne dira. Nešto se govori o tome da će se i njih kontrolirati i gledati, ali nitko ne zna na koji način', ističe Mungos.

Da je sve više OPG-ova, pokazuje i slika sa zadarske tržnice. Broj štandova ostao je isti, ali je znatno više oznaka s nazivima registriranih OPG-ova koji ne podliježu fiskalizaciji. Radi se uglavnom o švercu, na prste jedne ruke mogu se izbrojiti 'pravi' OPG-ovi, kažu na tržnici fiskalizirani prodavači, dodajući kako su se tako našli u podređenom položaju jer nisu konkurentni onima koji račune ne moraju izdavati, a prodaju robu iz istih izvora kao i oni.

Više možete pročitati ovdje