AD ACTA

Finsko državno odvjetništvo zatvorilo slučaj Patria

14.08.2015 u 20:09

Bionic
Reading

Finsko državno odvjetništvo stavilo je ad acta slučaj Patria, odustavši od žalbe vrhovnom sudu nakon što je prizivni sud u Turkuu potvrdio oslobađajuću presudu trima vodećim managerima te tvrtke optuženima za uzimanje mita u poslovima sa Slovenijom

Državno odvjetništvo objasnilo je svoj korak okončanjem sudskog procesa u Sloveniji. Time je okončan i finski dio sudskih postupaka vezanih za Patriju.

Istodobni sudski postupci u Austriji i Sloveniji u aferi Patria polučili su različite rezultate.

Podsjetimo, finski prizivni sud odbacio je u lipnju žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je skupina nekadašnjih menadžera tvrtke Patria oslobođena optužaba da su 2006. odobrili isplatu nezakonitih provizija, odnosno mita, slovenskim dužnosnicima, kako bi ta tvrtka dobila posao isporuke oklopnih transportera slovenskoj vojsci, vrijedan 278 milijuna eura.

Optužnica je teretila menadžere da su odobrili više milijuna eura za mito teretila je petoricu zaposlenika Patrije koji su u to vrijeme bili na istaknutim pozicijama: tadašnjeg generalnog direktora Jorma Wiitakorpija, izvršnog potpredsjednika Patrije Vehicles Heikki Hulkkonena, zastupnika Patrije za Sloveniju Reijo Niitynena, direktora prodaje Tuomasa Korpija i financijskog direktora Kai Nurmija

U Austriji je nekadašnji ovlašteni agent Patrije Wolfgang Riedl osuđen na 3 godine zatvora, od čega dvije uvjetno, zbog podmićivanja, pokušaja prijevare i porezne utaje u zaključivanju tog posla.

Drugi posrednik, kanadski poduzetnik Walter Wolf, optužen je u Sloveniji koja je zatražila njegovo izručenje od Kanade.

U Sloveniji su na zatvorske kazne jer su navodno primili obećanje Patrijinih predstavnika o mitu bili osuđeni bivši premijer Janez Janša, brigadir slovenske vojske Anton Krkovič i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič. Presude je ove godine poništio ustavni sud i odredio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.