pionirski pothvat

Finski pekari lansirali kruh od mljevenih zrikavaca

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2017 14:58
  • Objavljeno 24.11.2017 u 14:38
Finska pekarnica Fazer lansirala je prvi kruh na svijetu koji se radi od insekata

Finska pekarnica Fazer lansirala je prvi kruh na svijetu koji se radi od insekata

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Finska pekarnica Fazer u četvrtak je lansirala prvi kruh na svijetu koji se radi od insekata i koji je ponuđen kupcima u prodavaonicama

Kruh napravljen od brašna u kojemu su i mljeveni osušeni zrikavci kao i sjemenke sadrži više proteina od normalnog pšeničnog kruha. Svaki kruh sadrži 70 zrikavaca i košta 3.99 eura što je jedan do dva eura više od normalnog kruha.

'Nudi potrošačima dobar izvor proteina i nudi im jednostavni način da se upoznaju s hranom od insekata', kaže voditelj inovacija Juhani Sibakov.

Zahtjevi za pronalaženjem novih izvora hrane i želja da se prema životinjama odnosi humanije povećali su interes za korištenjem insekata kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja.

U studenome Finska se pridružila zemljama poput Britanije, Nizozemske, Belgije, Austrije i Danske u izdavanju dozvola za uzgoj insekata i njihovo korištenje u proizvodnji hrane.

Kruh

Kruh

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sibakov je kazao da je Fazer osmislio kruh još prošlog ljeta no morao je pričekati usvajanje propisa kako bi izašao na tržište.

'Ne osjeća se razlika u okusu... Ima okus kruha', kaže Sara Koivisto, studentica iz Helsinkija nakon što je probala kruh.

UN procjenjuje da najmanje dvije milijarde ljudi u svijetu jedu insekte i njih više od 1900 vrsta koristi se za prehranu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!