OBUSTAVA ISPORUKE

U Konzum će stizati samo kruh, dobavljačima prekipjelo

07.04.2017 u 13:29

Bionic
Reading

Iz Koordinacije dobavljača Agrokora potvrđeno je da sutra obustavljaju isporuku Agrokoru svih namirnica osim kruha. Tako će biti, dodaju, sve dok se s bankama ne postigne dogovor

'Trenutno čekamo razvoj situacije oko potencijalnog aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Koordinacija proizvođača i dobavljača i dalje ostaje čvrsto na svojim jučer definiranim pozicijama. Od sutra kreće obustava isporuke roba, osim svježeg kruha, koja će trajati do dogovora s bankama. Nastavljamo aktivno pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo mogli donositi odluke u interesu 80.000 radnika i kooperanata vezanih uz hrvatske proizvođače i dobavljače', priopćeno je iz koordinacije dobavljača. 

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio kako je Vlada s dobavljačima u intenzovnom kontaktu, te apelira na njihovo strpljenje i uvjeren je da će se idućeg tjedna stanje normalizirati, javlja hrt.hr.

'A što se tiče kontakata s čelnim ljudima Agrokora, stalno smo u kontaktu', dodao je Plenković na konferenciji za novinare u Vladi nakon sastanka predstavnicika Vlade i Petrokemije.

Dodao je kako su banke shvatile koliko je Vlada detaljno upoznata sa slučajem. Nije bilo dvojbi da su banke zadovoljne zakonom i smatraju ga primjerenim za rješenje situacije, a najključnije je nedvojbena impresija da su spremne dati novu svježu likvidnost Agrokoru koja bi mu omogućila daljnje poslovanje. Time se potiče normalan ciklus poslovanja i normalno i kvalitetno fukcioniranje hrvatskog gospodarstva, dodao je premijer.

Obustava će trajati, doznaje Hina, dok se dobavljači ne sastanu s bankarima i s njima dogovore o idućim koracima.

Agrokorovi dobavljači u četvrtak su dali rok od 24 sata da se riješe njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave.

'Dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem, jedino dobavljači upumpavaju svježi novac u Agrokor. To nije održivo, govorim o 24 sata, onda kreću obustave, kreće lanac i onda je pitanje koga ćemo reanimirati', rekao je u četvrtak predsjednik Uprave Dukata Alen Fontana nakon sastanka dobavljača Agrokora na zagrebačkom Žitnjaku na kojemu su bili i veliki i srednji i mali dobavljači posrnulog koncerna. 

Fontana je istaknuo i kako banke rade ovrhe nad dobavljačima koji i dalje isporučuju robu Agrokoru, a da pritom nemaju nikakve garancije da će im ta roba biti i plaćena.

'Želimo da u konačnici dobavljači ne budu ti koji će sutra snositi bilo kakvu štetu u ovom procesu. U dosadašnjim razgovorima s bankama mi jesmo postigli načelna razumijevanja, ali nismo postigli dogovor. S obzirom da je vremena malo, a dobavljači su, ponavljam, ostali jedini koji upumpavaju keš u Agrokor, to više nije održivo', poručio je.