PRAVI FINCI RASTURILI IZBORE

Finska postaje glavni euroskeptik unutar EU-a?

20.04.2011 u 09:18

Bionic
Reading

Funkcioniranje čitave Europske unije dovodi se u pitanje nakon nedjeljnih izbora u Finskoj, gdje je 19 posto glasova pobrala ultradesna stranka Pravi Finci. Hoće li Helsinki dobiti prvog čistog anti-EU premijera, blokirati financijsku pomoć Portugalu i opstruirati funkcioniranje Unije?

Prave Fince opisuju kao ultrakonzervativnu, nacionalpopulističku stranku, jednu od onih koje izbijaju na površinu tijekom društveno-ekonomskih kriza i depresija. Neki više lijevi promatrači nastoje ukazati na to da se radi o pokretu s elementima neofašizma.

Pri ocjeni njihovog izbornog rezultata valja naglasiti da Finska ima mnogostranački sustav u kojem pet-šest stranaka dobije između 10 i 20 posto glasova, pa se potom formira koalicija. S obzirom na to da je pobjednička stranka Nacionalni savez dobila 20,4 posto, 19 posto Pravih Finaca predstavlja kolosalan uspjeh za donedavne desničarske marginalce.

Odjednom su postali toliko jaki da, osim što bi trebali biti snažno prisutni u budućoj koalicijskoj vladi, čak kruže spekulacije da bi njihov vođa Timo Soini mogao postati povijesni prvi premijer – euroskeptik unutar Europske unije.

Sooni je gorljivi rimokatolik i po tome rijetka ptica u Zemlji Tisuću Jezera. Njegov nacionalistički program uključuje jaku socijalnu državu – ali za etničke Fince. Kršćanska ljubav prema bližnjemu svome i kod njega i kod Pravih Finaca osjetno pada ukoliko dotični bližnji nije pravi Finac, nego, recimo, neki imigrant. Ili dalji bližnji, na primjer, Portugalac. Soini je odmah nakon izbora potvrdio da će nastojati blokirati financijski aranžman koji je EU dogovorio za spas posrnule portugalske ekonomije. Mjere se poduzimaju kako bi se spasila eurozona, odnosno euro kao zajednička valuta Europske unije.

Što se dogodilo da država koju se smatralo možda i najjačom zagovornicom Europske unije u nordijskoj regiji otklizi prema desnom radikalizmu?

Zapravo – ništa neobično, s obzirom na trendove koji su se već očitovali u Švedskoj, gdje desne koalicije po prvi put u novijoj povijesti u dva mandata zaredom vode državu, ili u Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj…

New York Times piše da su u predizbornoj kampanji Istinski Finci jahali na masovnom ogorčenju što Finska mora plaćati tuđu nepromišljenost, odnosno spašavati od bankrota financijski neodgovorne članice EU-a poput Irske, Grčke i Portugala. Bilo je tu i ksenofobije, homofobije te drugih nacionalističkih fobija zbog kojih dio finske javnosti rezultat ovih izbora smatra šokantnim ekscesom.

Nakon što je Soini najavio je da će se financijski aranžman Portugalu morati mijenjati, europski političari diljem kontinenta strahuju da će radikalna desnica u Finskoj opstruirati rad Unije i integraciju europskih ekonomskih sustava. Dok ljevica diljem Europe bludi u kompromisima, bez uvjerljivog odgovora na pritiske krupnog kapitala, radikalni nacionalizam i 'zdravoseljački' populizam nastavljaju se prodavati kao najuvjerljivija brana od brzih i sve nejasnijih društvenih promjena.