MITO OD 1,5 MLN EURA

Finci napreduju s Patrijom, naše pravosuđe spava zimski san

03.02.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Nepravomoćna oslobađajuća presuda finskog suda za direktore Patrije optužene za primanje mita ne utječe na korupcijske procese u Austriji i Sloveniji, a ni na moguće pokretanje kaznenog progona moguće upletenih hrvatskih dužnosnika u, sumnjaju autori istraživačkog projekta 'U ime države', nezakonito nabavljanje vojnih vozila od te finske kompanije

Blaž Zgaga, slovenski istraživački novinar, suautor trilogije 'U ime države', podsjeća da je finski sud poslije nenadne smrti predsjednika senata podijelio suđenje u slučaju Patria na slovenski i hrvatski dio. Tužiteljstvo je prvo željelo samo jedan proces u kojem bi procesuiralo oba slučaja, ali u slovenskom slučaju nije uspjelo dokazati korupciju.

'Ali prema navodima finskih pravnih stručnjaka, sud je utvrdio da su mita bila isplaćena iz Patrije, samo što tužitelji nisu uspjeli dokazati da su menadžeri Patrije u cijelosti znali za čitav lanac podmićivanja. Tužitelj Jukka Rappe vjerojatno će se žaliti na viši sud, koji će odlučiti o daljnjoj sudbini procesa. Ta presuda finskog suda nikako ne utječe na austrijski i slovenski slučaj, gdje su bili optuženi i osuđeni, jer su to različiti procesi. I u tim zemljama odlučivat će viši sud', objasnio je Zgaga za tportal.

Saša Leković, hrvatski istraživački novinar koji je sudjelovao u projektu 'U ime države' kojim su u trima knjigama autori dokumentirali trgovinu i šverc oružjem na području bivše Jugoslavije od početka devedesetih i ratova do afere Patria, posebno ističe da oslobađanje u Finskoj, iako nepravomoćno, ne može amnestirati eventualno upletene hrvatske aktere te korupcijske priče.

'Finski sud tek treba u posebnom procesu odlučivati o eventualnoj krivici četvorice čelnika Patrije optuženih za organiziranje podmićivanja tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te tadašnjeg direktora 'Đure Đakovića' Bartola Jerkovića. No kako je jedan od trojice članova sudskoga vijeća umro, taj proces nije počeo u prosincu prošle godine kako je planirano i još se ne zna kad će početi', ustvrdio je Leković tportalu.


U prilog tome Zgaga dodaje da odluka finskog suda nikako ne utječe na istinost informacija iz dokumentarca finskog novinara Magnusa Berglunda 'Istina o Patriji', s kojim je počela ta velika međunarodna afera. Novinari nisu policajci, tužitelji ili suci; oni samo obavještavaju javnost o realnim događajima u svijetu, tumači Zgaga, jer su zahtjevi dokazivanja u novinarskom radu drukčiji (novinar utvrđuje činjenice i utemeljeno vjeruje u istinost priče) od dokazivanja u kaznenom postupku. Drukčije su i konsekvence, jer nitko nije zatvoren zbog novinarskih članaka.

'Afera Patria očito će imati još mnogo zanimljivih rezultata, ali zabrinjavajuće je da u hrvatskom ogranku istrage očito još uvijek nema velikog napretka. Prema dokumentima iz finskog sudskog spisa, iz Patrije je za podmićivanje u Hrvatskoj isplaćeno najmanje 1,5 milijuna eura. Finski sud počet će suđenje za podmićivanje u Hrvatskoj, a o rezultatima hrvatske policijske istrage nema još nikakvih informacija', upozorio je Zgaga.

A kada bi se to eventualno i dogodilo i kada bi, recimo, finski sud i odlučio da su menadžeri Patrije organizirali podmićivanje Mesića i Jerkovića, ističe Leković, to još uvijek ne znači da će njih dvojica odgovarati za primanje mita jer oni nisu optuženi u ovom slučaju. Njih bi, dakle, na temelju vjerodostojnih dokaza, moglo procesuirati samo hrvatsko pravosuđe.