SPORNI SUVLASNIK PODRAVKE

Fima grupa na rubu propasti zbog ovrha

Miroslav Kutle

Miroslav Kutle

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/24sata

Varaždinska Fima grupa, negdašnje financijsko-ulagačko carstvo pod kontrolom Miroslava Kutle koje se lani podijelilo na Pluris, Stog, Weissbarth i partnere te Fimu Alfa, na koljenima je zbog pokretanja milijunskih ovrha

Jednu od ovrha pokrenula je Podravka zbog mjenice na 102 milijuna koju je umjesto Fime platila Erste factoringu, kao i zbog neplaćenog kredita od 80 milijuna kuna koji je koprivnička kompanija dala varaždinskoj grupaciji. Inače, oba aranžmana povezana su s operacijom Spice.

Ovrhu protiv svih Fiminih sljednica, kako je objavio Business.hr, pokrenula je i osiguravateljska kuća Croatia Lloyd na iznos duga od 45 milijuna kuna.

Završe li Fimine sljednice u stečaju, nije isključeno da one na kraju pripadnu nekome od ovršitelja.

Vrijednost portfelja u vlasništvu varaždinske financijske grupacije se prije razdruženja procjenjivala na 500 milijuna eura. Kako je to točno podijeljeno, nikad nije razjašnjeno, no razvidno je da su Podravkine dionice na Malti, trenutačne vrijednosti oko 200 milijuna kuna, među vrednijim paketima.

Lov na Podravkine dionice s Malte otvorio je i srpski tajkun sa slovenskim državljanstvom Ranko Mimović. Njegova uloga u sve kompliciranijem zapletu oko operacije Spice mogla bi biti samo posrednička – on je možda trebao poslužiti za isplatu Miroslava Kutle, pravog vlasnika Fima grupe, pa tako i Podravkinih dionica deponiranih na Malti, čime bi se izbjegla za Kutlu neugodna mogućnost da ostane bez vrijednog vlasničkog paketa u Podravki. Zanimljiva je podudarnost u tome da Mimovićeva najava ulaganja 240 milijuna eura u bivšu Fima grupu odgovara Kutlinu vlasničkom udjelu u varaždinskoj grupaciji koji iznosi 45 posto. Iako je to manjinski udio, Kutle je vodio glavnu riječ u Fimi na temelju ortačkog ugovora sklopljenog s Dubravkom Žganecom.

Damira Polančeca, uhićenog bivšeg potpredsjednika Vlade, s cijelom pričom ne povezuje samo to što je osumnjičen zbog upletenosti u operaciju Spice, nego i jake indicije da je bio dobro upoznat s time tko je pravi vlasnik Fima grupe. Osim toga, kao ministar zadužen za Hrvatski fond za privatizaciju 2005. godine sklopio je 100 milijuna kuna tešku izvansudsku nagodbu s Validusom, sljednikom PIF-a Pleter, i to je bila jedina takva nagodba države s nekim privatnim investicijskim fondom. Validus je danas u sastavu Plurisa, sljednika bivše Fima grupe.

Otprilike u to doba, kako se uspjelo rekonstruirati, smišljena je operacija Spice kao pokušaj nekolicine Podravkinih menadžera da steknu vlasničku prevlast u kompaniji njezinim novcem.

Zbog nagodbe Hrvatskog fonda za privatizaciju i Validusa - kojom je varaždinskom fondu država 2005. godine isplatila 100 milijuna kuna - kaznenu prijavu protiv Damira Polančeca, negdašnjeg predsjednika HFP-a Damira Ostovića i njegova zamjenika Krešimira Starčevića podnio je Tomislav Dragun, poznat kao pravni zastupnik Kutline Globus grupe u 90-ima, ustvrdivši u prijavi da je tom nagodbom oštećena država. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu u srpnju 2005. godine kao neosnovanu. Dragun je potom želio nastaviti progon trojice ključnih ljudi HFP-a u ime svoje udruge Hrvatski uljudbeni pokret, no to mu Županijski sud u Zagrebu nije dopustio ustvrdivši da HUP nije oštećena stranka te nema zakonite mogućnosti da vodi kazneni progon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi