TRAŽI SE KANDIDAT

Fillon i Juppe glasovali, izlaznost viša nego prije tjedan dana

27.11.2016 u 17:30

Bionic
Reading

Kandidati na predizborima francuske desnice Francois Fillon i Alain Juppe glasali su u nedjelju u Parizu i u Bordeauxu, a ukupna izlaznost na izbore čiji bi pobjednik na kraju mogao biti i novi francuski predsjednik bila je do podneva viša nego prošle nedjelje u prvom krugu, javljaju agencije.

Fillon je glasao u Parizu a Juppe u Bordeauxu gdje je gradonačelnik. 'Čekam presudu glasača, sada oni imaju riječ, rekao je Fillon kratko nakon što je ubacio svoj listić u glasačku kutiju.

Jedan od dvojice bivših premijera, koji su bili na toj dužnosti za vrijeme Nicolasa Sarkozyja i Jacquesa Chiraca, bit će kandidat Republikanske strane na predsjedničkim izborima 2017.

Do podneva izlaznost je bila za oko 10 do 15 posto viša nego prije tjedan dana kada je Fillon premoćno pobijedio, sa 44,1 posto naspram Juppea koji je dobio 28,5 posto glasova.

Treći kandidat, bivši predsjednik Nicolas Sarkozy (2007.-2012.) priznao je poraz u prvom krugu.

Fillon (62), katolik i otac petoro djece, igra na kartu nepopustljivosti s radikalnim gospodarskim programom i konzervativnijim mjerama kad je riječ o društvenim pitanjima. Za razliku od njega, gradonačelnik Bordeauxa Juppe (71) ima umjerene stavove i želi ujediniti Francuze.

'Branio sam svoje ideje, ni za čim ne žalim', rekao je Juppe nakon glasovanja, referirajući se na kritike na svoja umjerena stajališta.

Više od 10.000 birališta zatvorit će se u 19,00 sati, a prvi rezultati očekuju se u 20,30 sati.

Na predizborima mogu sudjelovati svi Francuzi s pravom glasa koji uplate dva eura i potpišu izjavu kojom potvrđuju da dijele republikanske vrijednosti desnice i centra.

Kandidat koji će braniti boje desnice ima velike izglede da pobijedi i na predsjedničkim izborima koji se održavaju za manje od šest mjeseci, jer će mu jedina ozbiljnija suparnica najvjerojatnije biti čelnica krajnje desnice Marine Le Pen, nošena na krilima pobjede kontroverznog Donalda Trumpa u SAD-u.