PROČELNIK S RUĐERA I TAJNICA

Fiktivnim studentskim ugovorima u džep strpali 224.000 kuna

06.04.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Nije tajna da se studenti prodaju svoje studentske ugovore drugim osobama i ubiru deset posto isplaćenog novca koji je ta osoba zaradila, no ne događa se često da sudionicima kupoprodajnog dogovora na vrata zakuca Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu

Upravo to dogodilo se bivšem pročelniku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković Krešimiru Paveliću koji je sklopio 64 fiktivna studentska ugovora kako bi se materijalno okoristio na račun instituta. Riječ je o ukupno 224.325 kuna. Deset posto isplaćenog novca ostalo je studentima.

U posao je Pavelić uključio i svoju tajnicu te voditeljicu odjela za računovodstvo i financije i računovodstvenu referenticu koje su mu, prema optužnici, pomagale da zloupotrijebi svoj položaj i ovlasti.

ŽDO Zagreb tereti ih da su tijekom 2007. i 2008. godine u Zagrebu dogovorili da će institut plaćati studentima na temelju ugovora sklopljenih s institutom preko student-servisa iako studenti stvarno nisu obavljali poslove za taj institut navedene u tim ugovorima. Tajnica je pribavljala studentske ugovore sama ili posredstvom računovodstvene referentice, a te bi ugovore studenti "bjanko" potpisivali.

Tajnica je potom naknadno unosila neistinite podatke da su studenti obavili poslove za institut. Pavelić je potpisivao te ugovore nakon čega su isplate po ugovorima kroz računovodstvo provodile i obračunavale voditeljica računovodstva i njezina referentica.

Studenti su novac uplaćen na svoj račun podizali i prosljeđivali dalje, s tim da su u svoje džepove pospremili "uobičajenih" deset posto. Ostatak novca dijelio je Pavelić sa svojom tajnicom. U ukupno 64 ugovora institut je isplatio 246.750 kuna.