odnosi sa sad-om

Seul poziva Bidena da nastavi rad na zaključcima samita Trumpa i Kima

18.01.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u ponedjeljak je rekao da bi novoizabrani američki predsjednik Joe Biden trebao održati pregovore sa Sjevernom Korejom i nastaviti raditi na napretku koji je predsjednik Donald Trumo postigao u odnosima s Kim Jong Unom

Biden predsjedničku dužnost preuzima u srijedu uslijed dugog zastoja u pregovorima o gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa i programa raketnih projektila u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija.

Moon, koji se ponudio za posrednika između Pjongjanga i Washingtona, rekao je da će odmah na početku Bidenovog mandata pitanje Sjeverne Koreje početi promicati kao prioritet američke vanjske politike kako bi Biden nastavio raditi na dogovoru koji su Trump i Kim postigli na prvom samitu u Singapuru.

Dvojica čelnika su tada u zajedničkoj izjavi obećali uspostavu novih odnosa i rad na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no njihov drugi samit, kao i razgovori radnih skupina koji su potom uslijedili, su propali.

"Inauguracija Bidenove administracije mogla bi biti prekretnica i novi početak američko-sjevernokorejskog dijaloga, dijaloga između Sjevera i Juga, koji naslijeđuje postignuća ostvarena tijekom Trumpove administracije", rekao je Moon.

Po njegovim riječima, dijalog bi se ubrzao ukoliko se ponovo krene od deklaracije iz Singapura te se u pregovorima definiraju konkretne mjere.

Kim Jong Un pozvao je prošli tjedan na kongresu vladajuće Radničke stranke na jačanje vojne moći i nuklearnog naoružanja kao sredstva odvraćanja.

Od kada je 2018. proglasio svojevrsni moratorij na nuklearne pokuse i testiranja interkontinentalnih balističkih projektila, vođa Kim je pozvao na nastavak proizvodnje nuklearnog oružja kao dijela vojnog arsenala, lansirao je cijeli niz manjih projektila i u listopadu priredio najveću paradu s interkontinentalnim balističkim projektilima.

Moon u toj činjenici vidu hitnu potrebu za ponovnim otvaranjem pregovora sa Sjevernom Korejom.

Rekao je da u obzir dolazi i razmatranje pitanja američko-južnokorejskih vojnih manevara, koje Pjongjang osuđuje kao generalnu probu za objavu rata, ako se ponovo oživi međukorejski vojni dijalog.