ČLAN ISLAMSKE DRŽAVE

FBI pomogao Kanadi spriječiti teroristički napad

11.08.2016 u 22:37

Bionic
Reading

Kanađanin koji je u srijedu ubijen južno od Toronta prisegnuo je na vjernost skupini Islamskoj državi (IS) na videosnimci koju je američki FBI pribavio par sati ranije i odmah upozorio Ottawu na neposrednu opasnost napada, priopćila je u četvrtak kanadska savezna policija.

Aarona Drivera (24) je elitna Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC) ustrijelila u taksiju ispred njegova doma pošto je aktivirao eksplozivnu napravu, rekao je čelnik GRC-a Mike Cabana. 'U srijedu rano ujutro GRC je primio vjerodostojne informacije FBI-ja, među kojima i videosnimku koju je načinila osoba koja je bila u zadnjoj fazi pripreme napada improviziranom eksplozivnom napravom', dodao je.

Napad se 'trebao dogoditi za 72 sata, a na meti mu je bilo gradsko središte u vrijeme velike gužve, ujutro ili navečer'. Napad je počeo u srijedu oko 16.30 sati (22.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada je Driver izašao iz svog stana u Strathroyju, gradiću 225 južno od Toronta i 'uskočio u taksi koji je upravo stigao'.

'GRC je intervenirao prema osumnjičeniku koji je aktivirao eksplozivnu napravu na stražnjem sjedalu taksija', dodao je Cabana, istaknuvši da je Driver ubijen tijekom intervencije.

Na snimci koju je policija objavila, vidi se osoba u crnom, sakrivenog lica, koja upozorava kanadsku vladu da će odgovarati zbog svog sudjelovanja u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a. 'Platit ćete veliku cijenu jer ste okrvavili ruke muslimanskom krvlju', rekao je taj muškarac na snimci prije nego je prisegnuo na vjernost IS-u.