POKOLJ U BOSTONU MOGLI SPRIJEČITI?

FBI napravio propuste oko braće Carnajev

24.04.2013 u 23:23

Bionic
Reading

Američki kongresnici u srijedu su zahtijevali dodatne odgovore od FBI-a o napadu na bostonski maraton nezadovoljni reakcijom FBI-a na upozorenja izdana zbog jednog osumnjičenog i izražavali su dvojbe oko tvrdnji drugog osumnjičenog da su on i njegov brat djelovali sami

Neki zastupnici na Capitol Hillu preispituju jesu li FBI i druge američke sigurnosne agencije podbacile u dijeljenju informacija o osumnjičenom Tamerlanu Carnajevu 2011. godine čak i nakon reformi koje su provedene radi spriječavanja zadržavanja informacija nakon napada na SAD 11. rujna prije 12 godina.

Policija je utvrdila da su dvojica etničkih Čečena Tamerlan i Džohar Carnajev podmetnuli i detonirali dvije bombe u blizini ciljne crte na maratonu 15. travnja usmrtivši tri osobe i ranivši njih 264. Stariji brat Tamerlan ubijen je u pucnjavi s policijom a njegov mlađi brat Džohar ranjen je i optužen po dvije točke optužnice te je u bolnici u kojoj se oporavlja od ozljeda.

Kongresnici razmatraju jesu li američke službe sigurnosti dovoljno pozornosti posvetile pitanju Tamerlana kojeg je Rusija označila ranije kao sumnjivu osobu s mogućim vezama s islamistima. FBI je s njim obavio razgovor no tada nije našao dovoljno osnova za nastavak istrage.


Njega su američke službe vodile kao osobu sa stajalištima koja predstavljaju potencijalnu prijetnju ali je bio na popisu koji broji oko 500.000 takvih osoba. Kongresnici su posebno zabrinuti zbog toga što je na njegov odlazak 2012. u Rusiju upozorila američka carina no nitko na to upozorenje nije reagirao i primijetio kad se vratio u SAD-u niti je obavio naknadni razgovor s njime.

'To je nešto što moramo proučiti', kaže senator Dan Coats, republikanac iz Indiane koji je član odbora za obavještajna pitanja. 'To je jedna od glavnih stvari koje smo saznali i moramo osigurati da se to ne ponovi i da se osigura komunikacija svih relevantnih agencija u slučajevima kada se pojavi upozorenje.'

Republikanac Peter King iz New Yorka sumnja u tvrdnje Džohara da je Tamerlan sam razvio svoja antiamerička stajališta bez ičije pomoći. 'Čini se da je to sad tako, ali ne vidim kako to možemo prihvatiti', kaže King koji je član odbora za nacionalnu sigurnost. Američke službe sigurnosti upoznat će Senat na zasjedanju u četvrtak sa svim relevantnim informacijama. Još nije poznato kako su dvojica braće došla do eksploziva.