bidenov savjetnik

Fauci: Natezanje oko AstraZenecina cjepiva hotimična pogreška

23.03.2021 u 14:57

Bionic
Reading

AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 vjerojatno je jako dobro, ali neovisni odbor za reviziju zabrinuo se zbog toga kako je ta tvrtka prezentirala podatke u priopćenju ovaj tjedan, rekao je u utorak glavni američki zdravstveni dužnosnik, Anthony Fauci

"To je vjerojatno jako dobro cjepivo", rekao je Fauci, savjetnik za medicinu predsjednika Joea Bidena i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID), za ABC News. "Ako ih pogledate, podaci su zaista prilično dobri, ali kada su ih stavili u priopćenje, ono nije bilo posve točno".

Odbor za monitoring podataka i sigurnosti "zabrinuo se" da su podaci u priopćenju "ponešto zastarjeli i da bi mogli zapravo biti pomalo zavaravajući", dodao je.

Odbor, skupina neovisnih medicinskih stručnjaka pri Nacionalnim institutima za zdravlje, uključujući NIAID, kontaktirao je tvrtku zbog svojih sumnji u vezi toga kako je prezentirala podatke u svojem priopćenju u ponedjeljak, rekao je.

Dodao je da to natezanje amo-tamo nije bilo dobro ocijenivši ga "hotimičnom pogreškom" koja samo povećava dvojbe javnosti u pogledu cjepiva.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja će razmotriti podatke kada AstraZeneca zatraži odobrenje za cjepivo u SAD-u, "neovisno će proučiti sve podatke sama" ne oslanjajući se ni na kakve interpretacije, pa ni AstraZenecine, dodao je.