S MLADIMA U MIRNIJU BUDUĆNOST

Fatah izabrao novo pomlađeno vodstvo

11.08.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Palestinski pokret Fatah izabrao je u utorak na svojem vijeću skupinu mladih vođa čime bi mogao ojačati povjerenje Zapada u uspjeh mirovnog procesa na Bliskom istoku, pokazali su preliminarni rezultati.

Fatahova prva konferencija u dva desetljeća pokazala je da je došlo do pomlađivanja te palestinske organizacije u ključnom trenutku, nekoliko tjedana prije nego bi predsjednik SAD-a Barack Obama trebao predstaviti plan postizanja izraelsko-palestinskog mira.

"Ovi izbori predstavljaju novu budućnost za pokret, novo demokratsko razdoblje", rekao je jedan od izabranih čelnika Mohamad Dalan (47), bivši šef sigurnosti u Gazi.

"Ovo je udar protiv vodstva koje je monopoliziralo pokret dugo vremena a nikad nije ni predstavilo izvješće o svom radu", rekao je Džibril Radžub (56), bivši savjetnik preminulog palestinskog vođe Jasera Arafata.

On kaže da rezultati izbora pokazuju da je došlo do odvajanja od bivšeg vodstva, od kojih su mnogi u sedamdesetim godinama.

Neki Izraelci kritiziraju konferenciju jer se nije odgradila od nasilja.

Fatah je međutim predložio platformu koja bi željela uskladiti pokret s Obaminim budućim mirovnim planom. Dvije tisuće i tristo izaslanika poduprlo je koncept palestinske države pored Izraela, postignute kroz mirovne pregovore.

Ipak, oni uvjetuju buduće pregovore potpunim zaustavljanjem izraelske izgradnje na području koje bi bilo buduća palestinska država i kažu da rezerviraju pravo da podignu oružje protiv Izraela ako pregovori propadnu.