PODIGNUTA DESNICA BIVŠE MISICE

Fašistički pozdrav Berlusconijeve ministrice

18.06.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Od talijanske ministrice za turizam Michele Vittorije Brambille zatražena je ostavka nakon što je objavljena videosnimka na kojoj se čini da je pozdravila fašističkim pozdravom

Brambilla, bivša misica i bliska suradnica premijera Silvija Berlusconija koja je postala ministrica, izjavila je da je zapanjena optužbama.

'Nikad nisam to uradila niti sam pomislila pozdravljati kao pristaše fašizma, koji nikad nisam odobravala, a kamoli ga simpatizirala', rekla je Brambilla i upitala zašto bi učinila takvu gestu ubrzo nakon što je postala ministrica.

Videosnimka je objavljena na internetskoj stranici rimskog dnevnika La Repubblica, koji je sklon ljevici.

Prema tom dnevniku, Brambilla je nedavno bila na svečanosti u čast karabinjera u gradu Lecceu.

Video prikazuje Brambillu dok sluša talijansku himnu s desnom rukom prislonjenom na grudi. Na kraju himne ona je ispružila desnicu uvis poput pozdrava fašističkog diktatora Benita Mussolinija i njegovih pristaša.

Brambilla je rekla da je pozdravila prisutne, a neki zastupnici ljevice zatražili su da se povuče tvrdeći da se pozdrav svodi na simpatiziranje fašizma, što je u Italiji kazneno djelo. U Berlusconijevu stranku Narod slobode uključena je i bivša neofašistička partija koja je sada na klasičnoj konzervativnoj poziciji.