'MALA OD CASKE'

Fascinantno otkriće nedaleko od Zrća

27.03.2014 u 19:18

Bionic
Reading

Nalaz pronađen prije tri godine na lokalitetu Sv. Juraj u Caski kod Novalje, kostur djevojčice uz koji je pronađena pozlaćena ogrlica iz 10. stoljeća, izniman je i ne može se uspoređivati ni s čim u Europi, istaknuto je u zadarskom Arheološkom muzeju, gdje su predstavljeni rezultati opsežne multidisciplinarne obrade tih nalaza

Prije tri godine, na tom su paškom lokalitetu Arheološki muzej Zadar i Konzervatorski odjel iz Gospića proveli arheološka istraživanja na ostacima crkve i utvrde, u sklopu kojih je istraženo i nekoliko grobova. Grob broj sedam čuvao je iznimne nalaze, a kako je bila riječ o kosturu djevojčice stare između 8 i 9 godina, nazvana je 'Mala od Caske'.

Ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja dr. Smiljan Gluščević rekao je da je djevojčica pronađena s jednom iznimnom pozlaćenom ogrlicom koja je potpuno unikatna na našim prostorima i koja je na osnovi arheoloških elemenata datirana u drugu polovicu 10. stoljeća.

'Kasnije se radila i konzervacija te ogrlice u Zagrebu, a naš poznati forenzički antropolog dr. Mario Šlaus radio je i antropološku analizu kojom se došlo do spoznaje da je bolovala od nekog oblika meningitisa', rekao je Glušćević dodajući da je datacija u 10. stoljeće potvrđena i metodom C14, odnosno metodom datiranja pomoću radioaktivnog izotopa ugljika.

Profesor Radomir Jurić istaknuo je kako je riječ o iznimnom nalazu s obzirom na to da ni na jednom starohrvatskom grobu nigdje nije pronađena slična ogrlica. 'Zapravo se radi o unikatu i ne može se uspoređivati ni s čim u Europi. Ogrlica je posebna i po tome što se nije pričvršćivala kopčom oko vrata, nego se šivanjem aplicirala na samu odjeću. Uz uši Male od Caske pronađene su i pozlaćene naušnice koje su bile omiljeni nakit tadašnjih Hrvatica na prostorima srednjovjekovne hrvatske države od druge polovice 9. do 11. stoljeća', dodao je prof. Jurić.

Inače, crkvica i utvrda na lokalitetu Sv. Juraj u Caski kod Novalje bila je u funkciji sve do 19. stoljeća, a prvi se put spominje 1451. godine. Kostur 'Male od Caske' zajedno s vrijednim nakitom bit će izloženi u muzeju u Novalji, a prije toga će proći nekoliko izložaba.