NAJMOĆNIJA OD 2003.

Fascinantna aurora snimljena i u Zagrebu!

18.03.2015 u 14:42

Aurora

Izvor: Promo fotografije / Autor: Boris Štromar

Bionic
Reading

Koronini izbačaji mase na Suncu u utorak su na Zemlji izazvali prekrasne aurore, a one su se na sjevernoj polutki vidjele južno sve do Zagreba

Dva izboja magnetske plazme krenula su sa Sunca u nedjelju i do našeg planeta stigla izuzetno brzo, 15 sati ranije i mnogo snažniji nego što je bilo očekivano.

U sudaru sa Zemljinim magnetskim poljem izazvali su moćnu geomagnetsku oluju stupnja 8 na ljestvici od 0 do 9. Zanimljivo je da je koronin izbačaj uzrokovao Sunčev bljesak klase C9, što je prilično slaba erupcija.

Naš stručnjak za Sunce dr. sc. Bojan Vršnak kaže da se solarni bljeskovi klasificiraju u 5 kategorija, A, B, C, M i X, od kojih je X najviša.

'Snaga geomagnetskih oluja i aurora na Zemlji ovisi o više čimbenika, među ostalim i o tome je li magnetski oblak usmjeren izravno prema našem planetu, o njegovoj brzini te o orijentaciji njegova magnetskog polja. Ako je orijentacija oblaka suprotna magnetskom polju Zemlje, oluja će biti snažnija. Naravno, za lijepe aurore vrlo je važno i da vidljivost bude dobra', rekao je Vršnak.

Svjetlost se kamerama mogla zabilježiti neočekivano daleko na jugu. Iz Zagreba su je snimali dvojica astronoma amatera, Boris Štromar i Saša Nuić iz Astronomskog društva Beskraj. Zagreb je vjerojatno jedan od najjužnijih gradova u ovom dijelu svijeta u kojem je zabilježena jučerašnja aurora.

Štromar je svoju snimku napravio s položaja podno Hunjke s ceste koja vodi preko Sljemena do Zagorja (pogledajte gore crvenkasto svjetlo - kliknite desnim klikom na View Image).

'Desno u daljini vidi se Ivanščica, u sredini su svjetla Zlatar Bistrice, a sasvim lijevo su autocesta i Krapina', objasnio je za tportal Štromar.

Jačanje i slabljenje aurore može se vidjeti i u timelapse videozapisu s Medvednice koji je napravio Nuić.

Aurora se u našim krajevima posljednji put mogla vidjeti i snimiti 2003. Jučerašnja je bila malo slabija, tako da je postala jasnije vidljiva tek na fotografijama. Detaljnije informacije o jučerašnjoj aurori možete naći na stranici Astrobobo koju uređuje Štromar.

Kako su izgledale aurore u drugim krajevima svijeta, pogledajte u galeriji gore.