procurio naputak

Kremlj zabranjuje iPhone svima uključenima u Putinov reizbor: 'Bacite ga ili dajte djeci'

20.03.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Zaposlenici Kremlja uključeni u kampanju za reizbor ruskog predsjednika Vladimira Putina ne smiju koristiti svoje iPhonea zbog straha od špijunaže, izvijestio je u ponedjeljak dnevnik Kommersant pozivajući se na neimenovani izvor

Tzv. politički blok Kremlja - djelatnici predsjedničke administracije za unutarnju politiku, javne projekte, Državno vijeće i IT odjele - dobili su rok do 1. travnja da zamijene svoje uređaje proizvedene u SAD-u.

'Iphone je gotov. Ili ga bacite ili ga dajte djeci', citira Kommersant riječi jednog dužnosnika.

Zabrana iPhonea također bi mogla utjecati na političke djelatnike u ruskim regionalnim upravama, dodaje Kommersant.

Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa osoblja Kremlja, navodno je zabranio korištenje iPhone anakon rasprave o tom pitanju koja se razvila na jednom seminaru u blizini Moskve početkom ožujka. Prema Kommersantu, Kremlj vjeruje da su iPhone uređaji podložniji hakiranju i špijunaži zapadnih stručnjaka nego drugi pametni telefoni.

Pozivajući se na svoj izvor, Kommersant piše da je Kremlj pozvao dužnosnike da zamijene svoje iPhone uređaje Androidima ili njihovim kineskim ili ruskim mobitelima. Administracija je također navodno iznijela mogućnost da sama ponudi zamjenu odbačenih iPhonea dužnosnika 'novim i sigurnim' uređajima, prenosi The Moscow Times.

Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zabrana iPhonea dolazi u trenutku kada ruska vlada nastoji distancirati zemlju od zapadne tehnologije uz pomoć tzv. 'suverenog mobilnog ekosustava' temeljenog na ruskom operativnom sustavu Aurora.

Ranije je u medije procurilo da je na zatvorenom sastanku početkom mjeseca osoblje političkog bloka Putinove predsjedničke administracije formuliralo 'ideološke smjernice' za predsjedničku kampanju 2024. godine. Navodno je dogovoreno da će Putin biti predstavljen kao čuvar tradicionalnih vrijednosti, a kampanja će se izgraditi na ideologiji konzervativizma i 'moralne superiornosti' Rusije u odnosu na ostatak svijeta.

  • +3
Putinov govor Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Istovremeno, američkim saveznim agencijama nedavno je istekao rok od 30 dana da na svojim uređajima uklone TikTok, popularnu aplikaciju u kineskom vlasništvu. TikTok se našao na udaru američkih zakonodavaca koji tu aplikaciju smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te je njezino korištenje krajem prosinca već zabranjeno na svim službenim uređajima u nadležnosti Zastupničkog doma SAD-a.

Prethodno je TikTok svojim službenicima zabranila Europska komisija, i to na službenim i privatnim mobitelima, navodeći kao razlog "zaštitu" institucije, tj. brigu o zaštiti podataka.

I kanadska vlada je danas najavila zabranu korištenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenika, navodeći kao razlog "neprihvatljivu razinu rizika" za privatni život i sigurnost. Indija je još 2020. zabranila upotrebu kineskih aplikacija.