ZARA RUTHERFORD

Fascinantan uspjeh devetnaestogodišnje pilotkinje: Tinejdžerica sletjela u Seul u rekordnom solo letu

11.12.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Devetnaestogodišnja pilotkinja Zara Rutherford doletjela je u subotu iz Rusije u Seul, prvu azijsku postaju u njezinu pokušaju da postane najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta

U kolovozu je mlada pilotkinja britansko-belgijskog podrijetla krenula iz zračne luke Kortrijk-Wevelgem u zapadnoj Belgiji na putovanje dugo 51.000 km, koje će obuhvatiti pet kontinenata i 52 države, uključujući Sjedinjene Države, Grenland, Rusiju i Kolumbiju.

'Bilo je izazovno', rekla je Zara Rutherford novinarima u međunarodnoj zračnoj luci Gimpo nakon što je stigla iz Vladivostoka u svom prilagođenom ultralakom avionu Shark, najbržem mikrolakom zrakoplovu na svijetu.

'Zbog problema s vizama i vremenskih uvjeta zaglavila sam mjesec dana na Aljasci i mjesec dana u Rusiji', rekla je. 'Nadala sam se da ću sve završiti do Božića, ali pretpostavljam da neće biti tako.To je avantura'

Rutherford, koja će ostati u hotelu prije planiranog odlaska na Tajvan u ponedjeljak, rekla je da očekuje da će završiti svoje putovanje do sredine siječnja.

Uz pojačana ograničenja putovanja vezanih uz covid, Rutherford je rekla da joj ponekad nije bilo dopušteno vidjeti lokalna mjesta u nekim zemljama.

'Vidim ova mjesta iz zraka i to je nešto neopisivo', rekla je. 'Iako nije uvijek dopušteno posjećivati, šetati i razgledati muzeje i restorane, uvijek ih mogu vidjeti iz zraka i to je zaista neopisivo', rekla je. Osim što bi ušla u knjigu rekorda, tinejdžerica je izrazila nadu da će njezino putovanje potaknuti djevojke i žene da studiraju i rade u STEM-u (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), te potaknuti zanimanje djevojaka za zrakoplovstvo.

Mlada pilotkinja želi osvojiti titulu koju drži Shaeste Wais, koja je 2017. postala najmlađa žena koja je sama letjela oko svijeta sa 30 godina. Najmlađi muški rekorder, Mason Andrews imao je 18 godina kada je putovao 2018. godine.

Rutherford, čiji su roditelji također piloti, sljedeće godine krenut će na sveučilište, a životni joj je san da postane astronautica.