BALENOVIĆ UPOZORAVA

'Faraon' Bajić štiti kriminalce, a kažnjava zviždače

19.11.2012 u 21:12

Bionic
Reading

'Bajiću, odlazi!', poručila je predsjednica udruge 'Zviždač' Vesna Balenović smatrajući kako glavni državni odvjetnik ne procesuira kriminalce te ne zaštićuje zviždače. Povod priopćenja ove udruge je tužba za klevetu poduzeća URIHO protiv novinara portala Zagrebancija Stjepana Markovića

Ravnatelju URIHO-a Josipu Držaiću zasmetao je Markovićev tekst pod naslovom 'Zagrebačka Fimi media? Kako je preko URIHO-a isisavan novac iz Holdinga'. Poznato je da je isti ravnatelj dao otkaz zviždačima pravniku Vlatku Klariću i Zlatanu Osmanoviću koji su kao djelatnici ukazali na nepravilnosti u poduzeću URIHO.

'U navedenom tekstu novinar Marković opisao je kako je URIHO poslove dobivene na rezerviranim natječajima prepuštao privatnim tvrtkama. Na taj način, umjesto URIHO-a višemilijunsku zaradu ubirali su razni podizvođači odabrani po volji ravnatelja Josipa Držaića. Prema stručnoj procjeni u proteklih pet godina ravnatelj Držaić je odabranim podizvođačima prepustio radove u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna i time grubo zakinuo URIHO za višemilijunsku dobit.

Na zakazanom ročištu, unatoč uredno dostavljenom pozivu ravnatelj Držaić nije se pojavio, pa je njegovom odvjetniku Krešimiru Matekoviću preostalo jedino da sucu preda dio poslovne dokumentacije promotivne naravi, za koju smatraju da je u skladu sa zakonom.


'Prije objavljivanja teksta na portalu tražio sam od ravnatelja Držaića, da relevantnom dokumentacijom demantira tvrdnje o navodnim nepravilnostima u poslovanju, o zlouporabi položaja i mogućoj korupciji i kriminalu. Nakon što nikakvom dokumentacijom nije pobio sumnje, tekst sam objavio temeljem vjerodostojne dokumentacije, koju sam imao u posjedu, a koja teško tereti URIHO i Držaića', tvrdi novinar Stjepan Marković koji nije jedini koji se zbog pisanja o nepravilnostima našao na udaru URIH-a

'Kada Mladen Bajić kriminalcima ne bi gledao kroz prste i umjesto oprosnica dijelio optužnice, lopovluka bi u Hrvatskoj bilo daleko manje. U zadnjih deset godina u Hrvatskoj su jedine konstante rastući kriminal i Bajićev nedodirljiv, faraonski mandat.

'Bajiću odlazi! Glavni državni odvjetnik koji svojim neradom pogoduje kriminalu i dozvoljava progon nedužnih, mora dobiti nečastan otpust i svoje mjesto što prije ustupiti drugom', rekla je predsjednica udruge 'Zviždač' Vesna Balenović.