OSUMNJIČEN ZA ČAK 46 PROVALA

Fantomski pljačkaš elite nije 'ordinirao' samo po Zagrebu

10.09.2013 u 13:51

Bionic
Reading

'Fantomski provalnik' koji je nedavno uhićen zbog provala ili pokušaja provala u 27 kuća imućnijih Zagrepčana dok su spavali, osumnjičen je za još 19 provala na području Ivanić Grada, izvijestila je policija

Provalnika se u novom slučaju tereti da je od kraja ožujka 2009. do siječnja ove godine na području Ivanić Grada, uglavnom maskiran kapom s prorezima za oči provaljivao u kuće i ugostiteljske objekte te u jednom slučaju i vjerski objekt iz kojih je krao suhomesnate proizvode, alkohol i druga pića te novac.

Tereti ga se za 19 kaznenih djela, od čega 12 provala i sedam pokušaja provala, kojima je napravio materijalnu štetu od oko 40.000 kuna, izvijestila je zagrebačka policija. Policija je 44-godišnjeg 'fantomskog provalnika' ranije osumnjičila da je provalio ili pokušao provaliti u 27 kuća imućnih ljudi dok su ukućani spavali, a među žrtvama su navodno bili umirovljeni general Ivan Čermak, bivši premijer Ivo Sanader, odvjetnik Pero Lozica i vlasnik koncerna Agram Dubravko Grgić.


Provalnik koji je nadimak fantoma zaradio jer je mjesecima vješto izmicao policiji iako je više puta snimljen kako maskiran maše zaštitnim kamerama, na zagrebačkom području operirao je od prosinca prošle do kolovoza ove godine i to najviše na Medveščaku i u centru.

Prije provala osumnjičeni je promatrao i odabirao bogate kuće u koje je ulazio pomoću metalne poluge. Plijen mu je uglavnom bio novac, torbice te ključevi auta. U seriji provala koje je izveo na zagrebačkom području domogao se 90.000 kuna koje je uglavnom trošio na zabavu i djevojke.

Uhvaćen je prošlog tjedna na željezničkoj postaji u Sesvetskom Kraljevcu, kada su kod njega pronađeni provalnički alat, odjeća i 'fantomka'. Nakom mjeseci potrage, odalo ga je to što ga je par građana vidjelo nakon provala, a navodno je imao i susrete sa žrtvama koje su se probudile dok ih je pljačkao, pa je znalo doći i do fizičkog sukoba.

Zagrebački Županijski sud odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor. Policija ga je tada nastavila istraživati jer je sumnjala za provale na području Ivanić Grada, ali i drugih policijskih uprava.