BESPLATNO OBRAZOVANJE

Fakulteti od ponedjeljka opet u blokadi

19.11.2009 u 07:48

Bionic
Reading

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FF) najvjerojatnije će u ponedjeljak krenuti u novu blokadu, upravo kako su i najavili po okončanju prosvjeda prošlog proljeća, piše Novi list. Vjetar u jedra hrvatskih studenata predstavlja i činjenica da trenutačno iz istih razloga prosvjeduju deseci tisuća europskih studenata, te je samo u Njemačkoj blokirano između deset i dvadeset visokoškolskih ustanova

Smatraju kako ništa ili većina od onog što traže – javno financirano visoko obrazovanje na svim razinama – nije ispunjeno, a tvrde i da će novi Zakon o sveučilištima – nacrt kojeg su imali priliku vidjeti – značiti daljnji korak ka komercijalizaciji visokog obrazovanja. Najave ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da će svi brucoši biti oslobođeni ikakvog plaćanja tijekom prve godine studiranja za studente su tek prašina u oči, a s tim prijedlogom se još nisu u potpunosti složili ni predstavnici hrvatskih sveučilišta.

Na plenumu održanom u utorak navečer tako je odlučeno da će se u ponedjeljak u 12 sati blokirati najveća dvorana na fakultetu, te će se potom na licu mjesta pristupiti glasovanju o blokadi. Međutim, većina okupljenih na prošlom plenumu podržavala je blokadu, te je izvjesno da se od ponedjeljka predavanja na ovom fakultetu ponovno neće održavati. Dekan FF-a Damir Boras suzdržao se od komentiranja studentskih odluka.

'Zaista, postoji priča da se kreće u blokadu, no naši studenti čine samostalno tijelo i ne želim ulaziti u njihove odluke. Mogu reći tek da podržavam zahtjeve da školstvo bude što bolje i što transparentnije financirano', izjavio je Boras.

Novi list podsjeća da je tijekom proljeća Boras je par puta mijenjao stav o studentskoj blokadi, no sada je zanijekao ikakvo taktiziranje, te ustvrdio da je 'čitavo vrijeme bio konzistentan'.

Za studente problem predstavlja činjenica da na drugim fakultetima nema mnogo zainteresiranih za njihovu borbu. Čini se da uz studente FF-a čvrsto stoji tek riječki Filozofski fakultet, što znači da otpadaju istovremene masovne blokade diljem zemlje.

Premda će prosvjedi teško nadmašiti proljetne – kada je u jednom trenutku bilo blokirano 20 fakulteta u svim većim hrvatskim gradovima – studenti FF-a ipak očekuju da će se veliki broj fakulteta priključiti jednom kada započne blokada na zagrebačkom 'filozofskom', odnosno da će se ponoviti proljetni scenarij u kojem je FF bio svojevrsni centar pobune. Vjetar u jedra hrvatskih studenata predstavlja i činjenica da trenutačno iz istih razloga prosvjeduju deseci tisuća europskih studenata, te je samo u Njemačkoj blokirano između deset i dvadeset visokoškolskih ustanova.