ISPRAVAK NETOČNIH NAVODA

Faber: Moja savjest nije naknadno probuđena

10.12.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Povodom članka objavljenog na tportalu danas, 10. 12. 2013. godine, pod naslovom: 'Naglo probuđena savjest Vladimira Fabera', objavljujemo ispravak netočnih navoda koje nam je poslao gospodin Faber

'Moja 'savjest' nije naglo probuđena, naprotiv, savjesno, pošteno i zakonito radio sam i kontinuirano radim u svojoj 25-godišnjoj policijskoj karijeri. Upravo i jedino zato javio sam se USKOK-u kao potencijalni svjedok, jer su nedavno, tijekom suđenja Ivi Sanaderu, izrečene tvrdnje pojedinih svjedoka kako g. Barišić nije mogao ulaziti u zgradu Vlade RH bez pregleda osobnih stvari koje je nosio, što prema mojim neposrednim saznanjima ne odgovara istini. USKOK je ocijenio važnost mog iskaza predloživši me za svjedoka, što je sudsko vijeće i prihvatilo i moja je građanska i profesionalna dužnost bila odazvati se i govoriti istinu.

Potpuno je netočna tvrdnja u navedenom članku da sam 2009. godine, prilikom moje smjene s dužnosti ravnatelja policije šutio. Naprotiv, bez obzira na izričitu zapovijed tadašnjeg premijera Sanadera da moram šutjeti i neovisno o priopćenjima za javnost Vlade i izjavama g. Sanadera i dr. dužnosnika Vlade da sam unaprijeđen, javno sam rekao u dnevniku Nove TV da sam smijenjen bez obzira na izuzetne rezultate policije u tom periodu i da za prave razloge smjene treba pitati g. Sanadera. Takvu i sličnu informaciju prenijeli su gotovo svi mediji u RH.

Netočno je i da sam dobio veću plaću i službeno vozilo Audi A-6. Kao profesionalac nastavio sam korektno raditi u MUP-u na položaju državnog tajnika, Audi A-6 sam odbio i na vlastiti zahtjev kao službeno vozilo koristio Škodu.

Netočno je i da se USKOK-u nisam ponudio kao svjedok u slučaju “Kamioni“, naprotiv, spreman sam svjedočiti i o tom predmetu, ali o tome odlučuje USKOK i nadležni Sud, a ne ja.

Potpuno je netočna i teza o 'osveti' Ivi Sanaderu. Sanaderu sam u oči, nasamo ili pred više svjedoka, dok je bio na vrhuncu moći, odbio najmanje tri nezakonite zapovjedi i veći broj pokušaja neprimjerenog utjecaja na pojedine predmete i kadroviranje u policiji, zbog čega sam i smijenjen. O svim tim događajima redovno sam izvještavao svoje pretpostavljene i članove kolegija ravnatelja policije, savjesno obavljajući svoju dužnost. Na Sudu sam jučer svjedočio isključivo o okolnostima ulaska u zgradu Vlade g. Barišića, a o razlozima svoje smjene govorio sam odgovarajući na pitanje tužiteljice i više pitanja obrane i Ive Sanadera osobno. Podrazumijeva se, i u tim odgovorima govorio sam istinu!

Zaključno, moja 'savjest' nije naknadno probuđena, ona je čista u kontinuitetu.

S poštovanjem,
Vladimir Faber.