NEZAŠTIĆENE KORISNICE

Evo zašto je kineski Uber zabranio noćnu vožnju ženama, a potom i muškarcima

14.11.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Kineski Hitch, vrsta tamošnjeg Ubera koji povezuje korisnike s automobilima za prijevoz, izazvao je početkom tjedna skandal nakon što je zabranio ženama korištenje svojih usluga od 20 do 23 sata

Do kraja prošle godine Hitch je dnevno korišten za više od dva milijuna vožnji, a njegove usluge sveukupno su dosad korištene u više od milijardu vožnji. Međutim u kratkom razdoblju zabilježena su dva ubojstva žena koje su zatražile usluge Hitcha pa je njihovo prometovanje privremeno suspendirano do okončanja istrage.

Kako bi zaštitio svoje korisnike, Hitch je odlučio uskratiti vožnju ženama bez pratnje između 20 i 23 sata. Usluge Hitcha se inače mogu koristiti od 5 do 23 sata, a podaci pokazuju da najveći broj pritužbi povezanih sa seksualnim uznemiravanjem dolazi u tri posljednja sata večernje vožnje.

Zabrana je izazvala brojne optužbe za diskriminaciju, a na kineskoj društvenoj mreži Veibo korisnici su poručili kako je 'nevjerojatno da je problem muškog nasilja prema ženama riješen zabranom za žene'. Nakon mnogobrojnih osuda Hitch je povukao odluku i najavio da ni muškarci više neće moći naručivati vožnje nakon 20 sati.

Korištenje usluga prijevoza Hitcha je besplatno, a korisnik plaća samo potrošeno gorivo.